2010. november 17., szerda

Márványsajtos zellerkrémleves





Ezt a levest a Kifőztük Magazin 7. számában már olvashattátok, de most ide is beteszem, mert kedvenc levessé vált nálunk. Szerintem már nincs olyan aki ne ismerné a Kifőztük- öt, ha mégis szaladjon letölteni a számait, mert rengeteg kitűnő receptet talál bennük, sőt most, karácsony közeledtével különszámmal is készültünk, amiről olvashattok itt és itt.

Hétvégén a "Tofu a tortán" során megismert és azóta nagyon megszeretett "blog"barátnőimmel  találkoztunk Parvatinál. Egy beszélgetős, eszegetős délutánt töltöttünk hármasban, Parvati, Frutti és én. Mindenki hozott valamit, én ezzel a levessel készültem és ha minden igaz, családomhoz hasonlóan a csajok is oda voltak érte. A recepten hangyányit változtattam, itt az eredeti receptet közlöm, a hozzávalók változásának megfelelő kiegészítéssel.

Hozzávalók:
2,5 dkg vaj/pici olívaolaj
1 fej vöröshagyma/ 1 póréhagyma
1 kg zeller
1 nagy burgonya
2 evőkanál felaprított zsályalevél
1 l víz
3 dl tejszín/rizstejszín
25 dkg márványsajt
olajban sült zsályalevelek (ez most nem volt)
veganatura ételízesítő/Alnatura ételízesítő
himalaya só

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Picit pirítjuk és máris jöhet bele a megtisztított, apró kockákra vágott zeller, az ugyancsak apróra vágott krumpli, valamint a zsályalevél. Ezt jó alaposan átforgatjuk, majd felöntjük 6 dl vízzel, megszórjuk veganatura ételízesítővel és fedő alatt puhára főzzük. Mikor kész van botmixerrel pépesítjük, beleöntjük a tejszínt, a maradék vizet és a márványsajt felét. Ezzel már csak kis lángon főzzük, nem forraljuk és sűrűn kóstolgatjuk, mert kellhet még bele pici só, a márványsajt sósságának függvényében.
A zsályaleveleket a száráról leszedjük és lemossuk róla az „út” porát, majd megszárítjuk. Ujjnyi olajat hevítünk egy kisebb lábosban és a leveleket fél percre beledobjuk a forró olajba.
A levest tányérba szedjük, rámorzsolunk egy kis márványsajtot, pár ropogós zsályalevelet és forrón tálaljuk.


(Az olajban sült zsályalevelet most piritóssal és mandulaszeletekkel helyettesítettem.)


2010. november 14., vasárnap

Szegény gyerekek Karácsonya




KEDVES JOCÓ!

1. ső strófa

De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni,
Jó ruhába járni kelni,
S öt forintér kuglert venni.

2. strófa
Mig a cukrot szopogatnám,
Uj ruhámat mutogatnám,
Dicsekednék fűnek fának,
Mi jó dolga van Attilának.



József Attila 11-12 évesen írta ezt a verset valamikor 1912-1916 között. Sajnos manapság megint egyre aktuálisabb ez a majd 100 éves költemény, és sok kisgyermek szájából hangzana hitelesen ez a segélykiáltás.
Szomorú, de évről évre egyre többen lesznek……
Ne menjünk hát el szótlanul a probléma mellett, ha van pár forintunk erre a célra, ajánljuk fel és érezni fogjuk azt a szívet melengető érzést, amit akkor él át az ember, ha részt vesz valami fontosban, valamiben ami valaki másnak a megsegítéséről szól.
Erre kínál most lehetőséget a Kifőztük Magazin, Karácsonyi különszámával, amit bármekkora felajánlott és átutalt összeg fejében megkaphattok, és melyben 115 blogger mutatja be jobbnál-jobb karácsonyi receptjeit. Erre a kiadványra hosszú hónapok óta készülünk és szeretnénk örömet okozni nektek úgy, hogy közben azokat is segítjük akik enélkül nem engedhetik meg maguknak azt hogy gyermekeiknek finom és tápláló ételekkel kedveskedjenek Karácsony, vagy az év többi napján.


Aki rendszeres látogatója a gasztro gyűjtőoldalaknak és blogoknak, az esetleg már úgy érezheti, hogy a csapból is mi folyunk, de nézzétek ezt el nekünk, hiszen másképpen nem tudjuk eljuttatni hozzátok ennek a kezdeményezésnek az üzenetét csak így. Egyedül kicsik vagyunk, de ha összefogunk mindenre képesek leszünk.
Ezért kérlek benneteket látogassatok el a Kifőztük oldalára a részletekért, és támogassátok a rászorulókat!




A Kifőztük Karácsony alkotói nevében is KÖSZÖNÖM!