2013. február 26., kedd

Rántott spenót (lakto-vega)





Na ez az étel, nem a húszperces kaják közé tartozik, legalábbis ami az elkészítését illeti, mert elfogyasztani annál gyorsabb és mosogatni való is van utána bőven. Kezdő háziasszonyok ne ezen kezdjék a kísérletezést. Ezt az ételt tálalhatjuk előételként és köretként egyaránt, akár főétel is lehet egy tartalmas leves mellé. Aki fogyaszt tojást is, az a szójaliszt és a keményítő helyett tegyen bele 1 egész tojást és 1 felvert sárgáját. Így elkerülhető a sülés közben bekövetkező állagváltozás. :) Nekem kissé ellapult, de az íze ettől függetlenül isteni volt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mostanában jobban kedvelem a dobjunk össze gyorsan valamit recepteket, és emiatt túl gyakran nem kerül az asztalra, de a közelgő Húsvét jó apropót ad, az elkészítésére.




Hozzávalók:

1,5 kg burgonya
0,5 kg friss spenót (vagy 350g szálas mirelit spenót)
6 dkg parmezán sajt
1 ek szójaliszt
1 ek étkezési keményítő
15 dkg trappista vagy más kemény sajt kockára vágva
25 dkg tk. tönkölymorzsa
olívaolaj
himalaya só
őrölt feketebors

A krumplit héjában sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, krumplinyomón átnyomjuk.  A spenótot 3 ek olajon fedő nélkül megfonnyasztjuk, picit sózzuk. A mirelit spenótot felengedjük.
Tésztaszűrőbe tesszük, hogy a felesleges leve  lecsepegjen.
Egy deszkán apróra vágjuk.
A spenótot az áttört krumplival, a sajttal, sóval, borssal, a lisztekkel  alaposan összedolgozzuk.
Kanálnyi adagokat teszünk a tenyerünkbe, majd a közepébe nyomjuk a kockára vágott sajtot.
 Kroketteket formázunk belőle.
Zsemlemorzsába forgatjuk.
Sütőpapírral bélelt sütőtepsire tesszük, pici olajjal meglocsoljuk és 190 C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Az eredeti recept a Klasszikus Vegetáriánus Konyha című könyvből származik.











1 megjegyzés: