Na ez az étel, nem a húszperces
kaják közé tartozik, legalábbis ami az elkészítését illeti, mert elfogyasztani annál gyorsabb és mosogatni való
is van utána bőven. Kezdő háziasszonyok ne ezen kezdjék a kísérletezést. Ezt az
ételt tálalhatjuk előételként és köretként egyaránt, akár főétel is lehet egy
tartalmas leves mellé. Aki fogyaszt tojást is, az a szójaliszt és a keményítő
helyett tegyen bele 1 egész tojást és 1 felvert sárgáját. Így elkerülhető a
sülés közben bekövetkező állagváltozás. :) Nekem kissé ellapult, de az íze ettől függetlenül isteni volt. Az igazsághoz
hozzátartozik, hogy mostanában jobban kedvelem a dobjunk össze gyorsan valamit
recepteket, és emiatt túl gyakran nem kerül az asztalra, de a közelgő Húsvét jó apropót ad, az elkészítésére.
Hozzávalók:
1,5 kg burgonya
0,5 kg friss spenót (vagy 350g szálas
mirelit spenót)
6 dkg parmezán sajt
1 ek szójaliszt
1 ek étkezési keményítő
15 dkg trappista vagy más kemény
sajt kockára vágva
25 dkg tk. tönkölymorzsa
olívaolaj
himalaya só
őrölt feketebors
A krumplit héjában sós vízben
megfőzzük, meghámozzuk, krumplinyomón átnyomjuk. A spenótot 3 ek olajon fedő nélkül
megfonnyasztjuk, picit sózzuk. A mirelit spenótot felengedjük.
Tésztaszűrőbe tesszük, hogy a
felesleges leve lecsepegjen.
Egy deszkán apróra vágjuk.
A spenótot az áttört krumplival,
a sajttal, sóval, borssal, a lisztekkel
alaposan összedolgozzuk.
Kanálnyi adagokat teszünk a
tenyerünkbe, majd a közepébe nyomjuk a kockára vágott sajtot.
Kroketteket formázunk belőle.
Zsemlemorzsába forgatjuk.
Sütőpapírral bélelt sütőtepsire
tesszük, pici olajjal meglocsoljuk és 190 C-ra előmelegített sütőben 25-30
percig sütjük.
Az eredeti recept a Klasszikus
Vegetáriánus Konyha című könyvből származik.
Köszönöm szépen! :)
VálaszTörlés