Apukám a minap akkora cukkinivel állított be, hogy az ajtón is alig fért be vele. Na jó, ez azért enyhe túlzás volt, de az egészen biztos, hogy az ekkora méretű cukkiniket a természet is megtöltésre teremtette. Gondoltam összedobok valamilyen jóféle tölteléket a kamraszekrényem és hűtőm tartalmából. Vettem azért hozzá egy kis gombát, de a többit mind otthon találtam. Sajnos, vagy nem, de én felhalmozó típus vagyok, ami az élelmiszereket illeti. Zavar, ha nincs tele a szekrény olyan alapanyagokkal, amikre bármikor szükség lehet. Persze időnként szidom is magam, hogy mi a csudának veszek meg olyan dolgokat, amik „majd elfogy”, meg „majd jó lesz valamire” felkiáltással kerülnek be a kosaramba. Aztán szavatossági idő lejártával vagy gyors felhasználásra kerülnek, vagy -és azért ez is előfordul néha- mennek a kukába. Az utóbbi időben kínosan ügyelek arra, hogy ez utóbbi ritkán forduljon elő, mert bizony egy-egy Mediline-os bevásárlás nálunk sokezer forintos kiadást jelent, de azzal nyugtatom magam, hogy viszont a szupermarketek „csoda”kínálata nem teszi be a lábát a konyhámba.
Ahhoz képest, hogy ez egy rögtönzött recept, nagyon finom lett, büszke vagyok rá, hogy az én „gyermekem” és máskor is az asztalra kerül majd.
Hozzávalók egy óriás cukkinihoz:
1 nagy cukkini (sajnos elfelejtettem lemérni, hogy súlyra mekkora, hossza 40 cm volt)
1 kg gomba felszeletelve
1 kaliforniai paprika apró kockára vágva
2 cs újhagyma apróra vágva
1 fej lilahagyma apróra vágva
30 dkg quinoa
15 zsálya levél vékony csíkokra vágva
só
veganatura ételízesítő
fekete bors
olívaolaj
reszelt sajt
Ahhoz képest, hogy ez egy rögtönzött recept, nagyon finom lett, büszke vagyok rá, hogy az én „gyermekem” és máskor is az asztalra kerül majd.
Hozzávalók egy óriás cukkinihoz:
1 nagy cukkini (sajnos elfelejtettem lemérni, hogy súlyra mekkora, hossza 40 cm volt)
1 kg gomba felszeletelve
1 kaliforniai paprika apró kockára vágva
2 cs újhagyma apróra vágva
1 fej lilahagyma apróra vágva
30 dkg quinoa
15 zsálya levél vékony csíkokra vágva
só
veganatura ételízesítő
fekete bors
olívaolaj
reszelt sajt
A cukkinit megmostam, de nem hámoztam meg, kettévágtam és kivájtam a belsejét. Az én cukkinim nagyon magos volt, ezért a belsejét nem használtam fel, de ha zsengébb, hozzátehetjük a zöldségekhez.
A quinoát megmostam és kétszeres vízben ételízesítővel fedő alatt, mint a rizst puhára főztem. Ezt úgy szoktam csinálni, hogy amikor elkezd forrni, leveszem a legkisebbre a lángot, nem kevergetem, amikor beszívta a vizet, ez körülbelül 20 perc, lezárom a lángot és még 10 percig hagyom a fedő alatt párolódni. Így nem ég le, nem fő szét és nem is marad kemény.
Közben az újhagymát, a lilahagymát egy kis olívaolajon megpirítottam, majd hozzádobtam a gombát, (és a cukkini kivájt belsejét, ha akarjuk) fűszereztem, amitől a gomba levet eresztett és fedő nélkül addig pirítottam, míg el nem főtt az összes leve. (Vizet nem kell hozzá tenni.) Mikor a gomba már majdnem puha, hozzáadtam a kaliforniai paprikát, majd mikor már kész beledobtam a vékony csíkokra vágott zsályát is. A zöldségeket hozzákevertem a quinoához és kész is volt a töltelék. (A töltelék nekem egy picit több lett, a maradékot valami máshoz köretként adhatjuk, vagy vegyünk egyel több cukkinit.)
A tölteléket beletöltöttem a cukkinikbe, aláöntöttem egy kis olajat és a már előmelegített sütőben 160 C-on hőlégkeverésen, alufólia alatt 45 percig sütöttem, amíg a cukkini megpuhult. Ekkor levettem a fóliát, megszórtam reszelt sajttal és még addig sütöttem, amíg a sajt ráolvadt a tetejére.
Amit legközelebb másképpen csinálok: Inkább alufóliát teszek a sütőbe és nem olajat, mert a cukkinit nem sóztam be, így nem engedett levet, viszont az olaj jól felforrósodott és amikor levettem a fóliát, össze vissza pattogott, füstölt, ráégett mindenre. Élmény volt kitakarítani utána….
Tüzes tepsis krumplival ettük.
En is epp igy vagyok, nalam a szekreny van tele tobbfele gabonaval, babbal, masfel polc szemes dologgal, mert „majd elfogy”, es „majd jó lesz valamire” :-))))))))) Hajdina, arpagyongy, quinoa, kukorica, cous-cous, kulonfele rizs, tobbfele bab, meg me'g ki tudja mi nem. Annyi mindent lehet beloluk kesziteni, de valahogy legtobbszor csak a tesztat veszem le a polcrol vagy a krumplit ki a hutobol, ejnye, majd jo lesz valamire. Hiaba igyekszem tobbet fozni beloluk, ne csak finomitott akarmiket egyunk...
VálaszTörlésMegnéztem ezt az izét magamnak, mert még nem is hallottam róla. :D Mindig tanul az ember.
VálaszTörlésEz tök jó!
VálaszTörlésQuinoát én még csak párszor készítettem.
Én is tárolok sok mindent, ne kelljen folyton vásárolni menni, egyre kevésbé szeretek bemenni a városba.
Anett, megnyugodtam, hogy nem csak én tömöm tele a szekrényt. Megjegyzem tegnap kellett volna köles és nem volt. Hiányos a háztartásom...:)
VálaszTörlésSzepyke, szerintem a quinoa az a gabonaféle, ami mindenkinek ízlik. Nekem a kedvenc gabonám a bulgur mellett. Olvastam valahol, hogy a köles nem nyerte meg a családod tetszését, hát ezzel nem járhatsz így. Szerintem jobb mint bármelyik rizs.
Renata, megértelek, hogy egyre kevésbé szeretsz bemenni a városba. Sokszor én is azt érzem, hogy már túl nagy a forgatag.
Az nem én voltam, én még nem csináltam kölest. Vagy nem emlékszem rá. Szerintem nem.
VálaszTörlés:D
Szepyke, igazad van bocsi Siccike írta a kommentet Vera Vega konyhájába. :))
VálaszTörlés