2010. szeptember 25., szombat

Spenótos- gombás lasagne


Ezt a kaját a Kifőztük magazin 2. számában szerepeltettem, de ide még nem került fel, viszont annyira finom volt, hogy úgy gondoltam itt is szerepelnie kell. Tudni kell róla, hogy meglehetősen pepecselős étel, halomnyi mosogatni valóval, de az íze miatt csak ajánlani tudom! Ráadásul ha van olyan a családban aki nem szereti a spenótot, mint mondjuk az én férjem, ezzel a kajával tutira el tudjuk érni, hogy mégis megkóstolja, mert egészen más. Azt gondolom, hogy a spenóttal, az azt kicsit sem kedvelőknek nem is a spenót ízével lehet bajuk, hanem azzal az ízhatással amit a tejes fokhagymás rántás tesz vele. Na ez ebből hiányzik, viszont a besamel és a gomba ad mellé valamit, amitől még az én drágám is azt mondta, húúúúú ez nagyon finom.....
Ez egy lakto-vega étel, ha valaki vegánt szeretne a sajtot hagyja el, de akkor a besamelbe használjon egy kis sörélesztő pelyhet, annak parmezánra emlékeztető íze van. 



Hozzávalók:

1 kg gomba
4 gerezd aprított fokhagyma
1 kg spenót
10-10 dkg reszelt gouda és reszelt parmezán sajt
5 evőkanál olívaolaj
himalaya só
őrölt feketebors
5 dkg tönkölybúza fehérliszt
5 dkg növényi margarin
6 dl zöldségleves
1,5 dl forró növényi tej
2,5 dl tejszín
szerecsendió
15 lasagne lap

A spenótot jó alaposan megtisztítottam, megmostam. 3 evőkanál olívaolajat felmelegítettem, rádobtam az aprított fokhagymát, majd a spenótleveleket és fedő nélkül addig forgattam, amíg a levelek összeestek. Szűrőbe tettem és lecsepegtettem. A gombát megtisztítottam, megmostam és szeletekre vágtam, majd 2 evőkanál olívaolajon megpirítottam, fűszereztem sóval borssal.
A besamelhez a biomargarint felolvasztottam, megszórtam a liszttel. Miután a liszt megpirult, felengedtem a forró levessel, a tejjel és a tejszínnel. Folyamatos kevergetés mellett, hozzákevertem a sajt felét, fűszereztem sóval, borssal, szerecsendióval.
Egy  felfújtformába ( 25x25 cm) tettem egy két merőkanálnyi besamelt, rátettem egy sor száraz lasagne lapot, egymás mellé, majd jött egy réteg gomba, rá pedig egy réteg spenót, majd újra besamel. Ezt addig folytattam amíg tartottak a hozzávalók. A végén besamellel fejeztem be, a tetejére szórtam a maradék sajtot és 160 fokos hőlégkeveréses sütőben 45 percig sütöttem.




4 megjegyzés:

  1. Mézigörl, köszönöm szépen!:))

    VálaszTörlés
  2. Milyen fajta ez a tésztalap, hogy nem kell előfőzni? Hol kapható, drága?

    VálaszTörlés
  3. Kedves Névtelen, olasz tészta, ennek most Arrighi a neve, talán a Cora-ból van. Az árára pontosan nem emlékszem olyan 1100-1200 Ft körül van, de ez kétszerre elég. Másfajta lasagne tésztát is vettem már, azt sem főzöm elő, nekem mindig jó lesz, a lényeg, hogy elég szaftos legyen a szósz és befedje a tésztát.:))

    VálaszTörlés