2013. február 27., szerda

Szójamajonézes- lilahagymás krumplisaláta lakto-vega






Ez az egyik kedvenc "majonézes" salátám. Ha éjjel kettőkor felkeltenek, akkor is tudok enni belőle. Egy igazi vendégváró étel, amit nyugodt szívvel tehetünk mindenevő vendégeink elé is, észre sem fogják venni a különbséget. Azért csak módjával falatozzunk, mert bár saláta, a magas olajtartalom miatt nem éppen kalóriaszegény fogás. Ha a szójatej valamilyen okból kerülendő, akkor sima joghurttal is nagyon finom, bár akkor nem lesz ilyen majonézes hatása, viszont kimondottan hűsít. :) Nem mintha most hűvösre vágynánk.....de a nyári 40 fokban még jól jöhet.....

Hozzávalók:

1 kg héjába főtt krumpli
3 lilahagyma felszeletelve

majonézhez:
2 dl szójatej
3 dl napraforgóolaj
1 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1,5 teáskanál himalaya só
őrölt fekete bors
2 teáskanál bio mustár
1 citrom leve
csipet kurkuma
450 g natúr joghurt (szójajoghurttal helyettesíthető)
4 evőkanál tejföl (elhagyható, de akkor csökkentsük a citromlé mennyiségét)

merülőmixer

A megpucolt fokhagymát egy pici szójatejjel  nagy fokozaton összevegyítjük, majd beletesszük a többi szójatejet, a sót, a borsot, kurkumát és az olajat apránként hozzáadva a legnagyobb fokozaton keverjük. Pár perc alatt kemény majonézt kapunk. Beletesszük a citromlét, a mustárt és még keverünk rajta néhányat. Egy tálba öntve összekeverjük a joghurttal és a tejföllel, beleforgatjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát és a meghámozott, karikára vágott krumplit. Fogyasztás előtt a hűtőben egy éjszakát összeérleljük az ízeket.



2 megjegyzés: