2009. október 18., vasárnap

Környezettudatos vásárló vagyok!?


Szepykétől és Maxtól érkezett a kérdés, környezettudatos vásárló vagyok-e? Azt gondolom, hogy nem eléggé, de egyre inkább igen! Persze nincs az a dolog, amit ne lehetne jobban csinálni és ez is ilyen. Mióta vegetáriánus lettem, sokkal inkább figyelek arra, hogy milyen ételek készülnek a konyhámban és ez magával vonja azt is, hogy a főzéshez szükséges alapanyagok minősége is fontos a számomra. Sajnos anyagi korlátok miatt nincs módom a teljes bioétkezésre, de amiből tehetem és értelmét látom abból a biot használom.
Akkor lássuk megfelelek –e a környezettudatos vásárló ismérveinek:



A környezettudatos vásárló tízparancsolata

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.


Mindig listával megyek bevásárolni, de azt azért nem állítanám, hogy soha nem kerül be olyan dolog a kosaramba, ami nincs felírva. Azért a bevásárlóközpontok szerencsére nem az én költekezésemen fognak meggazdagodni, mert egyre kevesebb az olyan áru amit ott szerzek be. Jóformán az olajra, tésztára, ásványvízre, tisztálkodó és tisztítószerekre korlátozódik. Nem veszek meg semmi olyat, ami félkész, tartósított, adalékokkal dúsított, fehér cukrot, konyhasót, fehér lisztet tartalmaz. Ritkán vásárolok tejtermékeket és mirelitárut (félkész terméket soha). Ily módon a reklámok egyáltalán nem hatnak rám, már csak azért sem, mert szinte nem nézek TV-t. 


2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.


Minden héten megyek piacra és elmondhatom, hogy ott többet költök, mint a bevásárlóközpontban. Oda is listával érkezem, ettől függetlenül gyakran elcsábulok, ha valami szép zöldségen, vagy gyümölcsön akad meg a szemem. Először a kistermelőknél veszem meg, amit csak tudok és kizárólag a náluk éppen nem kapható dolgokért megyek a zöldségesekhez. Sőt még arra is figyelek, hogy minél több kistermelőt juttassak némi bevételhez. Kifejezetten szeretem őket, mert amellett, hogy szép és egészséges árut kínálnak,kedvesek és láthatóan örömet szerzek azzal, hogy eladnak valamit. 
A lakókörnyezetünkben lévő kisboltokból csak az elfelejtett, vagy hét közben felmerülő szükségleteinket fedezem, ami nem feltétlenül szerencsés, viszont ezen a ponton a környezettudatosságomnak gátat szabnak az anyagi lehetőségek. Annak ellenére azért, hogy például a Bio Nagyker kártyámmal jóval olcsóbban vásárolok, a helyi bioboltban is veszek ezt-azt, pusztán azért, hogy ő is élni tudjon.



3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Hát sajnos ennek a pontnak eddig még nem sikerült megfelelnem, de törekedni fogok rá!


4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.


Az esetek 90%-ban tömegközlekedem, ennek ellenére nagyon bízom benne, hogy ennél többen már nem leszünk a vonaton, buszon, metrón, mert már így is katasztrófahelyzet van.


5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.


Igen ezt nagyon szeretném megvalósítani, de Budapesten és vonzáskörzetében ennek a pontnak nem is olyan könnyű megfelelni.


6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.


Abszolúte nem érdekel, hogy milyen az általam vásárolt áru csomagolása. A bio és natura termékek egyáltalán nem szoktak drága, csicsás csomagolást kapni, ott az a fontos, hogy látható legyen, mi van a csomagban és ez így van jól.


7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.


Erről már írtam fentebb és korábban is. Fontosnak tartom, hogy amit megeszünk az működteti a szervezetünket és ha az életidegen anyagokat tartalmaz, az a szervezetünk működését nehezíti, majd betegségek kialakulásához vezet. Az élő szervezet csak élő táplálékkal képes egészségesen működni, aki ezt figyelmen kívül hagyja az előbb utóbb beteg lesz. Sajnos emberi fogyasztásra alkalmatlan áruk sokasága lepte el a bevásárlóközpontok polcait, a reklámok pedig arra szólítanak fel, hogy az élvezet kedvéért minél többet fogyasszunk belőle. Aki felelősen gondolkodik a saját és családja egészségéről, az elkerüli ezeket az élvezeti-szemeteket.


8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.


Ezt a pontot alapvetően betartom, csak olyan zöldséget és gyümölcsöt vásárolok aminek éppen szezonja van. Ebbe a pontba viszont beletartozik az is, hogy csak olyasmit együnk amit saját területünkön termesztettek és a mi bioinformációinkat tartalmazza. Ezt egyrészt nehéz betartani, mert nincs minden árun feltűntetve a származási helye, másrészt nem ehetnénk déligyümölcsöket, aszalványokat. Ezt nyáron be is tartom, viszont télen, amikor egyébként is kevesebb a friss gyümölcs nem szeretnék lemondani a banánról, a mandarinról, vagy a narancsról és ugyanez a helyzet a citrommal is.


9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Elektromos fogkefém van, de nem használom, más elektromos ketyerét csak olyat használok ami ténylegesen könnyíti a főzést, mint aprítógép,dagasztógép. Az elhagyandó eszközök közé sorolnám a mikrohullámú sütőt is, ami nagyon komoly károkat okoz az élelmiszerben, degenerálja az, elfogyasztva degenerációt okoz a szervezetben is.


10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Minden olyan cimkét elolvasok amit meg szeretnék venni és számomra még ismeretlen. Ha mindenki így tenne, azt hiszem sokan szembesülnének vele, milyen sok vegyszert csempésznek bele az élelmiszernek nevezett ételekbe.




A környezettudatossághoz úgy érzem hozzá tartozik az is, hogy szelektíve gyűjtsük, és az utcán se dobjuk el a szemetet és spóroljunk az energiaforrásainkkal. 
Senkit sem akarok a vegetáriánus életre rávenni, azt azért nem állom meg, hogy arra bíztassam a mindenevőket, hogy fogyasszanak kicsit kevesebb húst. Akinek fontos a környezete és annak védelme, tudnia kell, hogy az állattenyésztés nagymértékben hozzájárul a környezetszennyezéshez. Ha kissé csökkenne a fogyasztás, csökkenne a kínálat is. Amellett a túlzott fehérjefogyasztás megterheli a szervezetet és szintén betegséghez vezet. Az is nagyon fontos lenne, hogy az elfogyasztott hús, honnan, milyen tenyésztésből származik, hiszen a ridegtartás miatt keletkező stresszhormonok, a növekedési hormonok, antibiotikumok, mind-mind benne vannak az állat húsába, ami elfogyasztójuk szervezetébe is bekerül.

Kép: innen és innen 

Továbbadom a kérdést Siccikének.

2 megjegyzés:

  1. A túlzott fehérje bevitellel kapcsolatban, én meg azt olvastam, hogy vannak diéták, amik direkt a fehérjére épülnek.
    Illetve a vércsoport szerinti étkezés sem fújja le a fehérjét, bár ez vércsoport függő.
    De lehet, hogy rosszul tudom.

    VálaszTörlés
  2. Szepyke, igen, valóban vannak olyan diéták amik a fehérjefogyasztást forszírozzák. Sajnos ezekkel komoly problémák vannak hosszútávon, mert olyan mennyiségű fehérjét juttatnak a szervezetbe amit az nem tud feldolgozni. A túlzott fehérjebevitel a szervezet elsavasodásához,szív és érrendszeri megbetegedésekhez, köszvényhez stb. vezet és nő egyes daganatos megbetegedések esélye. Ráadásul ezek a diéták a szénhidrátok csökkentését, vagy elhagyását írják elő, ami viszont az agynak nem tesz jót. Én mindenkit óva intenék a túlzott hús és tejtermék fogyasztástól és a szénhidrátok túlzott csökkentésétől (itt nem a csokira, kekszre, sütire gondolok) és ez nem valami vega hóbort. Az már soknak tekinthető, ha valaki naponta többször is eszik mondjuk húst, sajtot,tejet. Sajnos nagyon sok embert megtévesztenek, érdemes előbb tájékozódni több oldalról, mielőtt bárki belevág valamilyen jól hangzó diétába.

    VálaszTörlés