2009. október 13., kedd

Tápióka-pudingos piskóta

Kaptam ajándékba egy zacskó tápiókagyönygyöt, amit sürgősen el kellett használni. Valami mást akartam belőle kihozni, mint egyszerű pudingot, hogy egy kicsit kiadósabb legyen. Azt találtam ki, hogy összedobok egy vegán piskótát és abba töltöm bele, mint egy krémet. A családom nagyon értékelte és ahogy teltek a napok egyre finomabb lett. A piskóta tésztát a PH csoda Lúgosító ételreceptek című könyvből vettem, bár egy kicsit átalakítottam. Úgy gondolom, megtartom a receptet, mert egy igazán könnyed piskóta lett belőle, pedig nincs benne tojás (Katánál találtok hasonlót.) A puding receptje Ízbolygótól származik.


Hozzávalók:


40 dkg tápiókagyöngy
0,5 l kókusztej
0,5 l rizstej
6-7 ek barna nádcukor (vagy még több ízlés szerint)
fahéj


25 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg durumliszt
2 dl méz
1 kk. fahéj
1 kk szódabikarbóna
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1 citrom leve
0,5 l rizstej
1 dl olaj


A tápiókagyöngyöt beáztattam hideg vízbe egy fél órára. majd hozzáöntöttem a tejeket és állandóan kevergetve elkezdtem főzni. Mikor a golyócskák szétfőttek beletettem a cukrot és megszórtam fahéjjal, majd félretettem hűlni.



A liszteket elkevertem a sütőporral és a fahéjjal, beletettem a mézet és az olajat, a citromlevet a szódabikarbónával kikevertem és ezt is hozzátettem, majd az egészet a tejjel kikevertem. Egy kerek tepsibe sütőpapírt vágtam, beleöntöttem a masszát és 160 C-os hőlégkeveréses sütőben 40 percig sütöttem. 
Meg kellett volna várni míg a süti teljesen kihűl, de nekem nem volt türelmem, úgyhogy langyosan kettévágtam, ennek az lett az eredménye, hogy kicsit tört, de azért megbirkóztam vele. A pudinggal megkentem, majd rátettem a piskóta másik felét és a tetejére kentem a maradék krémet. Megszórtam kókuszreszelékkel, kókuszszeletekkel és egy kis fahéjjal, majd egy éjszakára a hűtőbe tettem. 



6 megjegyzés:

  1. Akkor, ha időd lesz rá:

    http://szepsegtar.blogspot.com/2009/10/miert-jo-napjainkban-fiatalnak-lenni.html

    VálaszTörlés
  2. Szép laza lett a piskótatésztád! A tápiókakrém íze mihez hasonlít??

    VálaszTörlés
  3. Szepyke, válaszom nálad...


    Trinity, igen meg is lepődtem, mert eddig tojás nélkül csak sűrű tésztát sikerült gyártanom. A tápióka ízét semmihez sem tudom hasonlítani. Kicsit semleges íze van, a benne lévő fahéj és cukor adta az aromáját.

    VálaszTörlés
  4. Még sohasem ettem tápiókát! Ez a sütemény pedig gyönyörű, nagyon kedvet csináltál hozzá!

    VálaszTörlés
  5. Napmátka, köszönöm szépen. Érdemes kipróbálni a tápiókát, de az íze igazán attól függ milyen a fűszerezése.:))

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Mit szólnál egy kördéshez? Kukkants be hozzám légyszike, kérdeznék valamit.

    http://href.hu/x/acao

    Köszönöm!

    Max

    VálaszTörlés