2010. április 1., csütörtök

Szejtánraguval töltött barnarizsgyolyó



Ezt az ételt, több másikkal együtt a Kifőztük Magazin első számába készítettem. Nagyon szeretem a szejtánt, mert a lehető legjobb húshelyettesítő, már ami az állagát illeti. Kedvencem a rántott szejtán, de ez az étel is egy nagyon ízletes hétköznapi fogás, viszont a tálalása különlegessé, akár ünnepivé teszi. A szejtán házilagos elkészítését a Kifőztük Magazin technikák rovatában, illetve egy kicsit más elkészítési módon Renátánál is megtaláljátok, de sikérporból is előállítható, vagy akár készen is kapható.

Hozzávalók:

1 kg tönkölylisztből készült szejtán 
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
0,5 l víz
5-6 ek barnarizs liszt (vagy 2-3 ek bármilyen liszt)
himalaya só
őrölt chilipaprika 
mexikói fűszersó (elhagyható, helyette bármilyen grillfűszer)
olívaolaj

0,5 kg barnarizs
teljeskiőrlésű tönkölymorzsa 


A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és 3-4 ek olívaolajon megpirítjuk. Az utolsó fél percben hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is, majd rádobjuk a szejtánt és megszórjuk a fűszerekkel.
Addig pirítjuk, amíg néhány helyen szép piros lesz.
Megszórjuk a barnarizsliszttel és felöntjük a vízzel. Ha elkezd forrni 1-2 percig forraljuk és kész a ragu.
A barnarizst jó alaposan megmossuk, majd kétszeres vízben, sóval, fedő alatt puhára főzzük, 10 percig hagyjuk fedő alatt puhulni.
Egy poharat, vagy felfújt formát kikenünk olajjal és zsemlemorzsát szórunk bele. Annyi olaj kell, hogy a morzsa jól rá tudjon tapadni a forma falára.
Egy kanállal barnarizst tapasztunk az edény falára és aljára, az így keletkezett üreget megtöltjük a szejtánraguval. Tetejét befedjük a rizzsel és megszórjuk zsemlemorzsával, kissé lenyomkodjuk.
Egy lapos sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, tetejét meglocsoljuk egy kis olajjal és 180 C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. 
A maradék ragut köré rakva tálaljuk. Ebből a barnarizs mennyiségből 5 nagyobb, vagy 6 kisebb adag készíthető, a forma méretétől függően.



5 megjegyzés:

  1. Áldott, békés húsvétot Neked és a szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  2. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  3. Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok neked és egész családodnak!

    VálaszTörlés
  4. Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok Neked és kedves családodnak! Teréz

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen mindenkinek! Így utólag én is Kellemes Ünnepeket kívánok! Ne haragudjatok, hogy csak most és hogy nem látogattam a blogjaitokat (akinek van), de a Balatonon lógattam a lábam!:))

    VálaszTörlés