2010. október 4., hétfő

Vegetáriánus Shepherd’s pie (Pásztor pite)




Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy össze kellene dobni ennek az ételnek a vega verzióját. Most hangulatom is volt hozzá. A darálthúst tönkölybúzával helyettesítettem és került még bele zöldborsó és kukorica is, ami az eredetiben nem szerepel. Mivel soha életemben nem ettem autentikus Shepherd’s pie-t így összehasonlítási alapom sincs, inkább csak az alapötletet vettem át. Ettől függetlenül egy nagyon finom egytálételt sikerült összedobnom, aminek adhatunk másik nevet, de minek, nem az elnevezés a fontos, hanem az íz, minden nagyképűség nélkül mondhatom, abban pedig 10 pontos lett. Ez most egy lakto-vega étel, mert a krumplipürébe vajat és reszelt sajtot is tettem. Aki vegánul készítené az hagyja ki ezeket belőle, illetve a vajat helyettesítse biomargarinnal, vagy pálmazsírral.


Hozzávalók:

50 dkg tönkölybúza (egy éjszakára beáztatva)
2 fej vöröshagyma apróra vágva
6 gerezd zúzott fokhagyma
2 kápia paprika julienre vágva
3 sárgarépa julienre vágva, vagy reszelve
15-20 dkg morzsolt kukorica
15-20 dkg zöldborsó
3 kg krumpli
40 dkg vaj
30 dkg reszelt sajt
himalaya só
pirospaprika
chili paprika
őrölt fekete bors
veganatura ételízesítő
majoranna
bazsalikom
3-4 friss rozmaringág
1 konzerv paradicsom (Mutti)
olívaolaj
1,5 l víz
2 ek liszt



A hagymát és a fokhagymát olívaolajon megpirítottam, lehúztam a tűzről és mikor kihűlt megszórtam pirospaprikával. Hozzáadtam a lecsepegtetett búzát, átforgattam a paprikás hagymával, hozzáöntöttem a vizet, a fűszereket és lefedve addig főztem, amíg beszívta a víz nagy részét és megpuhult. Beletettem a sárgarépát, a paprikát, a borsót,a kukoricát és a paradicsomszószt és sűrűn kevergetve tovább főztem, amíg a zöldségek megpuhultak és a szaft besűrűsödött. Mivel még kicsit hígnak találtam beleszórtam egy kis lisztet, ami megtette a hatását, végre sűrű szaftot kaptam.
A krumplit sós vízben megfőztem, krumplinyomón átnyomtam, belekevertem a vajat, sóztam és beleszórtam a reszelt sajtot.
Egy nagy tálba beleöntöttem a zöldséges-búzás szószt, a tetejét befedtem a krumplipürével, tetejére vajforgácsokat tettem és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöttem, míg a krumpli teteje megpirult. A tányéros kép másnap készült, melegen lehetetlen volt formát vágni belőle, persze ez az ízén mit sem változtatott.

6 megjegyzés:

  1. Benzsi, ez nagyon guszta...listára felvéve! :)

    VálaszTörlés
  2. Benzsi, kukkants be hozzám!
    puszi

    VálaszTörlés
  3. Mézigörl, nem fogsz csalódni, ha kipróbálod!:))

    Gitta, máris rohanok!:))

    VálaszTörlés
  4. Kedves Benzsi!

    Én is tovább küldöm neked a Kreatív Blogger díjat!

    Szép napot!

    VálaszTörlés
  5. Benzsi, ez a pite nagyon tetszik. Mindig gondban vagyok, hogy mit főzzek a családnak, amiből én nem is fogok enni... de ezt megéri, ezt kipróbálom!

    VálaszTörlés
  6. Szilvi, köszönöm szépen! Igyekszem megszolgálni!


    Gitta, képzeld nálunk 3 nap alatt fogyott el ez a tetemes mennyiség. A gyermek még vacsorára is ezt ette, miután jól beebédelt belőle....

    VálaszTörlés