2010. november 17., szerda

Márványsajtos zellerkrémleves





Ezt a levest a Kifőztük Magazin 7. számában már olvashattátok, de most ide is beteszem, mert kedvenc levessé vált nálunk. Szerintem már nincs olyan aki ne ismerné a Kifőztük- öt, ha mégis szaladjon letölteni a számait, mert rengeteg kitűnő receptet talál bennük, sőt most, karácsony közeledtével különszámmal is készültünk, amiről olvashattok itt és itt.

Hétvégén a "Tofu a tortán" során megismert és azóta nagyon megszeretett "blog"barátnőimmel  találkoztunk Parvatinál. Egy beszélgetős, eszegetős délutánt töltöttünk hármasban, Parvati, Frutti és én. Mindenki hozott valamit, én ezzel a levessel készültem és ha minden igaz, családomhoz hasonlóan a csajok is oda voltak érte. A recepten hangyányit változtattam, itt az eredeti receptet közlöm, a hozzávalók változásának megfelelő kiegészítéssel.

Hozzávalók:
2,5 dkg vaj/pici olívaolaj
1 fej vöröshagyma/ 1 póréhagyma
1 kg zeller
1 nagy burgonya
2 evőkanál felaprított zsályalevél
1 l víz
3 dl tejszín/rizstejszín
25 dkg márványsajt
olajban sült zsályalevelek (ez most nem volt)
veganatura ételízesítő/Alnatura ételízesítő
himalaya só

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Picit pirítjuk és máris jöhet bele a megtisztított, apró kockákra vágott zeller, az ugyancsak apróra vágott krumpli, valamint a zsályalevél. Ezt jó alaposan átforgatjuk, majd felöntjük 6 dl vízzel, megszórjuk veganatura ételízesítővel és fedő alatt puhára főzzük. Mikor kész van botmixerrel pépesítjük, beleöntjük a tejszínt, a maradék vizet és a márványsajt felét. Ezzel már csak kis lángon főzzük, nem forraljuk és sűrűn kóstolgatjuk, mert kellhet még bele pici só, a márványsajt sósságának függvényében.
A zsályaleveleket a száráról leszedjük és lemossuk róla az „út” porát, majd megszárítjuk. Ujjnyi olajat hevítünk egy kisebb lábosban és a leveleket fél percre beledobjuk a forró olajba.
A levest tányérba szedjük, rámorzsolunk egy kis márványsajtot, pár ropogós zsályalevelet és forrón tálaljuk.


(Az olajban sült zsályalevelet most piritóssal és mandulaszeletekkel helyettesítettem.)


2 megjegyzés:

  1. Ez már az újságban is nagyon tetszett, meg is főzöm majd, köszi!:)

    VálaszTörlés
  2. Isssteni volt!Most is összefut a nyál a számban:)

    VálaszTörlés