2009. június 16., kedd

Tejszínes padlizsánszószos tészta


Már nagyon ettem volna egy kis tésztát valamilyen szósszal. A megvalósításig csak azért nem jutottam el, mert valami más mindig beelőzött. Most is főzés közben jött az ötlet, hasznosításra várt egy halomnyi padlizsán, úgyhogy gyorsan ki kellett találnom valamit. Régóta készítek tejszínes tésztaszószt gombából, amit mindannyian nagyon szeretünk és arra gondoltam padlizsánból is dobhatok valami hasonlót. Hát szósz (ha darabos az is szósznak minősül?) az lett, tejszín is van benne, de a végeredmény valami egészen más. Mondanom sem kell, hogy ezt nem egyedül találtam ki, egyik kedvenc blogíróm KatAnyaka tollából származik az eredeti recept.


Hozzávalók:

1 vöröshagyma (felaprítva)
6 gerezd fokhagyma 
2 közepes padlizsán 
1 marék friss, vagy mirelit bazsalikom
1 ek. barna rizsliszt
0,5 l rizstej (lehet több, vagy kevesebb, attól függően, milyen híg szószt szeretnénk)
3 dl növényi tejszín 
1-2 teáskanál mustár
3 evőkanál sörélesztőpehely
2 marék mandula (őrölve) 
olíva olaj
só, bors, veganatura

0,5 kg durum tészta

A vöröshagymát egy pici olíva olajon megpirítottam, mikor már majdnem jó volt beletettem a rengeteg fokhagymát és átforgattam egy kicsit. Máris beledobtam a padlizsánt, megszórtam a liszttel összekevertem és szinte azonnal felöntöttem egy kis tejjel és a tejszínnel. A tejszínt mind beletettem, de a tejet menet közben többször adagoltam, mikor úgy ítéltem meg, hogy túlzottan besűrűsödik. Beleszórtam a sörélesztőpelyhet, a mandulát és a mustárt, megsóztam, fűszereztem vega-mixel és sűrűn kóstolgattam, hiányzik-e belőle valami. Hiányzott, ezért belezúdítottam egy doboz mirelit bazsalikomot (friss éppen nem volt otthon), és addig főztem fedő nélkül, amíg kellő mértékben besűrűsödött. Most tésztával ettük, de akár rizzsel, vagy héjában főtt krumplival is kiváló kaja lehet.
Mire az asztalra került már készítettem hozzá hamis parmezánt, így azzal szórtam meg a tetejét.


Forrás: Édes kötelesség


2 megjegyzés:

  1. Tök jól alakul a blog, ügyes vagy :o) Annak meg külön örülök, hogy megihletett a tészta :o)

    VálaszTörlés
  2. Köszi KatAnyaka! Tiéd is az érdem, mert nagyon jókat főzöl :-)

    VálaszTörlés