2009. augusztus 26., szerda

Hajdina gombóc




A hajdinához fűződő viszonyom nem volt mindig felhőtlen. Mikor először kóstoltam, nekem nagy csalódás volt. Volt valami furcsa olajos utóíze, ami nagyon nem aratott sikert. Mind a fél kiló a kukában landolt, majd jó darabig nem ettem, még a gondolatától is kirázott a hideg. Aztán úgy gondoltam mindenkinek jár egy újabb esély. Utána olvastam és kiderült, hogy egyáltalán nem a hajdina hibája, hanem az enyém. Kiderült, hogy a titok az előkészítésben van. Nagyon fontos, hogy a mosása 4-5-ször, a lehető legmelegebb vízben történjen, mert akkor kimosódik belőle az ami ezért a kellemetlen utóízért felelős. És tényleg….. Az eredmény egy nagyon finom, engem kicsit a tarhonyára emlékeztető köret, de nyersen 1-2 napig csíráztatva is nagyon finom. 
Erre a receptre Vegavarázs oldalán bukkantam rá és megint nem kellett csalódnom, sőt még a családnak is ízlett. Persze a lisztet nem kell megmosni!:)) Legközelebb egy picit jobban sózom majd és kipróbálom más zöldségekkel is keverni, de úgy érzem, hogy ebbe az ízkombinációba a gomba is nagyon belefér.



Hozzávalók:

5 dl hajdinaliszt
1 kk gyümölcscukor
2 kk só (nekem ez egy picit kevés volt)
fél kk asafoetida
fél kk őrölt feketebors
1 kk sütőpor
4 ek szójajoghurt
2 ek olvasztott biomargarin
egy csokor petrezselyemzöld
kb. 2 dl meleg víz (nekem egy kicsit több kellett)
olaj a sütéshez


A száraz hozzávalókat elkevertem egymással, hozzátettem a joghurtot, a margarint, az apróra vágott petrezselymet és annyi vízzel kevertem ki, hogy egy sűrű, kanalazható masszát kaptam. Fél órát pihentettem. Közben felmelegítettem az olajat, majd evőkanálnyi adagokat dobtam a forró olajba és mindkét oldalát megsütöttem. Fetás-paradicsomos-lilahagymás krumplival ettük.
Köszönet érte Vegavarázsnak!!



9 megjegyzés:

  1. Benzsi, nagyon szívesen! Én sajnos nem jártam vele túl jól... Csalánkiütést kaptam a hajdinától. Nagyon sajnálom, mert finom, gyorsan kész és egészséges, de úgy tűnik, le kell mondanom róla.

    VálaszTörlés
  2. Vegavarázs, nem is gondoltam volna, hogy ez is allergizál. Nem ettél túl sokat belőle az utóbbi időben?

    VálaszTörlés
  3. Én még régebben készítettem belőle fasírt szerűséget hagymásan, jó fűszeresen...Annak nem volt mellékíze. Szerintem jó húspótló....Biztos a gombócod is finom!!!

    VálaszTörlés
  4. Nem hiszem, régen nem szerettem a hajdinát, és nem is ettem, de ezt most ízlett. Igazából 3 gombócot ettem meg 3 nap alatt. Eleinte nem értettem, hogy a szúnyogcsípések miért viszketnek egyre jobban... Aztán rájöttem, hogy csalánkiütés, és véletlenül épp kölcsönkaptam egy természetes gyógymódokról szóló könyvet, amiben arról írtak, hogy a hajdina nagyon gyakran okoz csalánkiütést. És ez volt az egyedüli új dolog, amit a héten ettem, szóval logikusnak tűnt.

    VálaszTörlés
  5. Trinity, gondolom lisztből csináltad, annak nincs mellékíze, csak a szemes hajdinának, de annak sem feltétlenül, csak ha nincs jól megmosva. Most már tudom.....:)

    VálaszTörlés
  6. Vegavarázs, sajnálom, hogy így jártál. Esetleg néhány hónap múlva tegyél még egy kisérletet, hátha csak a szervezeted azért reagált ilyen érzékenyen, mert valami mással is meg kellett kűzdenie. Én tavaly jártam úgy, hogy kentem magam egy krémmel, amiben fahéj volt, közben ettem fahéjasat és tele lettem kiütésekkel. Egyébként meg a fahéjtól semmi bajom nincs, előtte se volt, meg azóta sincs. Valamiért így reagált a szervezetem, azóta sem derült ki, hogy miért.

    VálaszTörlés
  7. Jé, a hajdina csalánkiütést is okozhat. Nah, mindig tanulok valamit. Még soha nem ettem hajdinát. De nem ez az egyetlen... :D

    VálaszTörlés
  8. Majd csinálok neked a pörkölt mellé.:))

    VálaszTörlés
  9. Nahát, ezt én sem tudtam (allergizál), sajnálom Vegavarázs, hogy így jártál...

    VálaszTörlés