2010. január 14., csütörtök

Böjti napló 4.




A böjtölés részletes folyamata, az előző poszt folytatása.

A biztonság kedvéért azért ide is bemásolom: „….aki ezt követni szeretné, az csak saját felelősségére és orvosával egyeztetve tegye. A leírtak egyes szervezetre gyakorolt hatásának következményeiért felelősséget nem vállalok. Fontos tudni, hogy orvosi felügyelet nélkül csak az böjtöljön, aki teljesen egészséges, semmi szervi baja nincsen.”


Nagyon fontos, hogy mielőtt a böjtbe belevágnánk a vitamin és ásványi anyag raktáraink legyenek feltöltve, mert a vitaminok és ásványi anyagok szükségesek a méregtelenítési folyamatokban. 
A böjt megkezdése előtt tartsunk néhány felvezető napot, amikor csak könnyű ételeket, zöldségeket és gyümölcsöket eszünk. Kerüljük a húst, a tojást, a tejtermékeket, hogy a szervezetünk felkészülhessen a böjtre. Aki vegetáriánus annak erre nincs szüksége, de mindenkinél fontos, hogy az adagokat csökkentse egy kicsit. 

A böjt napját megelőző estétől kezdve és a böjt alatt minden este lefekvés előtt meg kell inni 2,5 dl szenna teát. A tea abban segít, hogy minden reggel legyen széklet, ami nagyon fontos a méregtelenítés szempontjából. Vannak akiknél néhány nap után a szenna erős görcsöket okozhat, akkor lehet egy kicsit hígabbra készíteni, vagy keverni másik hashajtó teával fele-fele arányban. Elhagyni semmiképpen nem szabad, nagyon fontos eleme a tisztító folyamatoknak.

Minden reggelt 1 liter langyos sós víz elfogyasztásával kell kezdeni. Az 1 l vízbe 2 tk sót keverjünk el és ezt minél gyorsabban igyuk meg. A só vagy jódozatlan tengeri só, de inkább himalaya só legyen. A sós víz átöblíti a teljes bélrendszert, leoldja a belek falán lévő, oda nem illő anyagokat és kivezeti a mérgeket a szervezetből. Szintén nagyon fontos eleme a böjtnek. Ezt olyan időpontra kalkuláljuk, hogy 2-3 órán keresztül még ne kelljen elmennünk otthonról, mert WC közelben kell lennünk.

Napközben igyunk meg 1,7l vízben elkevert 1,5 dl neera szirupot (vagy juharszirupot), 1,5 dl frissen facsart bio citromlevet, késhegynyi cayenne borsot. A szirupban vitaminok és ásványi anyagok vannak és némi cukor ami energiát ad, a citromlé segíti a mérgező salakanyagok semlegesítését, a cayenne-bors lebontja a nyálkát, tágítja a vérereket, így felgyorsítja a méregtelenítést. Az ital mellett annyi szénsavmentes ásványvizet ihatunk amennyit csak kívánunk, de legalább 1-1,5 liter legyen és ihatunk még ízesítés mentes tiszta gyógyteát (csalán, menta). 
Ha csak ezeket fogyasztjuk az éhségérzet néhány napon belül megszűnik és fittnek és energikusnak fogjuk magunkat érezni.

Akinek a szervezetében sok méreganyag van, az számíthat detox tünetekre, különböző kisebb fájdalmakra, pld. fejfájásra, levertségre, rossz hangulatra, ingerlékenységre, fáradtságra, ételek utáni sóvárgásra vagy átmenetileg visszatérhetnek korábbi betegségek. A detox tünet azt jelenti, hogy a méregtelenítési folyamat beindult, de a mérgek még nem ürültek ki a szervezetből. Fontos tudni, hogy ezek 1 napig tartanak a másnapi széklettel eltávoznak a szervezetből. Ha pld. valaki nagy kávé fogyasztó az első néhány napon számíthat erős fejfájásra, amit a koffein okozhat. Ha valaki mondjuk meg volt fázva, esetleg 1 napra visszatérhet a náthája. Ha a detox tünet nem múlik el, vagy nem enyhül a másnapi széklettel abba kell hagyni a kúrát és lassúbb méregtelenítésre váltani.

A böjtöt minimum 10 napig (lehet tovább is) érdemes csinálni, mert bár a 2-3 napos böjt is jobb, mint a semmi, viszont a detox tünetek jelentkezni fognak, de a jótékony tisztulási folyamatok nem lesznek érzékelhetőek az idő rövidsége miatt. Én úgy gondolom, aki 3 napig kibírja, az meg tudja csinálni a 10 napot is.

A böjt végeztével nem szabad azonnal visszaállni a rendes táplálkozásra. A böjtöt frissen facsart narancslével kell megtörni. A böjt utáni 1. napon csak narancslét és vizet, a 2. napon délutánig narancslét, majd vacsorára már lehet enni egy könnyű zöldséglevest, minimális sóval. Következő nap délelőtt narancslé, ebédre megint zöldségleves, vacsorára egy kis saláta, de még olaj nélkül, csak citromlével. Egy 10 napos kúra után a 4. naptól lehet visszatérni a szokásos étkezésre, de a tejtermékeket és a húst csak apránként és inkább a 6. naptól vezessük be az étrendbe, ha nem akarjuk elhagyni.

Aki ezt nem tartja kivitelezhetőnek, annak azt javaslom 1 hónapon keresztül minden délelőtt csak gyümölcsöt, ebédhez a főtt étel mellé nyers salátát, zöldséget egyen a vacsorát pedig hagyja el. Ha ez túl nehéz, akkor vacsorára csak salátát fogyasszon egy kis olivaolajos, citromleves salátaöntettel. Kerülje a hús, tojás, tejtermék és édesség fogyasztást. Minden nap igyon meg legalább 2 liter szénsavmentes ásványvizet. (Szerintem ez keményebb, mint a 10 napos léböjt)
Miután visszatért a szokásos étrendjéhez, heti 1 lé napot érdemes tartani, amikor csak frissen facsart gyümölcs és zöldségleveket fogyaszt.

Ha valaki ezek után kedvet érez ahhoz, hogy tavasszal léböjtbe kezdjen, annak azt javaslom vegyen néhány böjtről szóló könyvet és tájékozódjon mélyebben, mert ez a poszt inkább csak gondolatébresztő (remélem nem elrettentő), rengeteg olyan dolog van, amiről érdemes még tudni, mielőtt a kúrába belekezdünk.

Ajánlott irodalom:

Peter Glickman: Tisztítókúra mesterfokon
Neera Méregtelenítő és tisztítókúra
Rüdiger Dahlke: A tudatos böjtölés kézikönyve
Rüdiger Dahlke: Testi lelki megtisztulás
Peter Jentschura: Teljes megtisztulás
Harald Hosch: Egészség savtalanítással
Kurt Tepperwein: Savtalanítás-A fiatalság forrása

Előző rész itt

27 megjegyzés:

  1. Szia Benzsi! Amit a bejegyzésed elején írsz az szerintem egy borzasztó erős éheztetése a szervezetnek. Szerintem ezt nem mindenki bírja. Csak folyadék ,sőt napokon keresztül. Nem értem ettől az úgynevezett méreganyagok miért távoznának? Ez inkább egy folyadékkal végzett fogyókúra, nem?
    Tudod én "középkori kultúra bolondja vagyok". Már régebben utánanéztem, hogyan böjtöltek a 15. és a 17. században. Az teljesen más!
    Ha kíváncsi vagy rá nagyon szívesen megírom neked, vagy felteszem a blogomra.
    Viszont egy dologban szeretném a véleményed kérni: cukorbeteg esetében ezt hogy csinálnád?
    Van ugyanis a cukorbeteg barátom...
    Van valami tipped?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Elöször is sok sikert kivánok Neked a kúrához! Tervezem én is,már nem egyszer böjtöltem, csak annyi eltéréssel, hogy a "Turbó diétát" csináltam. Tehát 2 hétig csakis folyadékot vettem magamhoz, de naponta 3X ittam az Almased Vitalkost fehérjeporból készült turmixot hozzá, amit vízzel kevertem ki és nem tejjel.
    Ez a fehérjepor megakadályozza, hogy az izomból fogyjon az ember, ez kizárólag a zsírt égeti.
    A kúra befejeztével pedig nem jönnek vissza a kilók, mert az Almased felserkenti a pajzsmirigy müködését.
    A tisztulás különben ugyanolyan mint a sima léböjtkúránál. Gyönyörü lesz az ember böre, csillog a szeme, jól alszol töle, stb.
    Keserüsóval kell indítani, mondjuk az a legkellemetlenebb az egészben:(

    VálaszTörlés
  3. Szia Bendzsi!

    Először is gratulálok, hogy ilyen kitartó vagy és köszönöm, hogy megosztod velünk a tapasztalataidat!!!

    Szeretném megkérdezni, hogy a tested hőmérséklete nem csökken-e böjt közben? Amikor én próbálkoztam a böjttel néhány nap után mindig abba kellett hagynom, mert annyira fáztam. Még melegben is teljesen lilák voltak a körmeim. Nálad előfordult már ilyen tünet? Válaszodat előre is köszönöm.

    Üdvözlettel,
    Teréz

    VálaszTörlés
  4. Szeretnék neked írni Teréz, habár nem nekem szól a kérdés. A hideg érzet és a körmök elszíneződése a szervezeted jelzése: azonnal abba kell hagyni.
    A pajzsmirígy stimulálás meg piszok veszélyes dolog. Most olvastam egy amerikai hölgyről akinél visszafordíthatatlanná vált a pajtzs mirígy ilyetén működése, csont váz már a csaj, és nem várható a javulása. hát ennyit...

    VálaszTörlés
  5. Különben egyetértek azzal hogy a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása nagyon egészséges, és ezért benzsi konyhája igen jó. De a túlzott, nagyon erőteljes "Kúrák" egészségtelenek. Meg kell találni a helyes arányt.

    VálaszTörlés
  6. Tűzpadka, a böjt egyáltalán nem fogyókúra. Azzal, hogy nem viszünk be szilárd táplálékot, a szervezet kívülről nem tudja táplálni magát ezért kénytelen befelé fordulni és a lerakódott méreganyagokat felélni. Másik előnye, hogy az emésztés leáll, így alkalma van az emésztőrendszernek pihenni. Természetesen ezt nem lehet időtlen időkig folytatni. Mint én is írtam, fontos, hogy a vitamin és ásványianyag raktárak tele legyenek a böjt kezdetekor. Ha ez a szervezet számára olyan rossz lenne, akkor nem azzal reagálna, hogy az ember fittebbnek érzi magát, kitisztul a bőre, a látása, szaglása. A tisztulás akkor fejeződik be teljesen, amikor a nyelven már semmilyen lerakódás, lepedék nincs, hanem rózsaszín lesz. Nyilván ezt nem mindenki tudja végigcsinálni, nem is mindenkinek szabad. Arról is írtam, hogy ha valakinek valamilyen betegsége van kérje ki az orvosa véleményét róla. Elméletileg böjtölhet, de szükséges az orvosi ellenőrzés. Egy cukorbeteg, akinek pontos időre kell étkeznie semmiképpen ne böjtöljön otthon. Vannak különböző életmód táborok, böjt táborok, ahol felügyelet alatt teheti meg. Arról szívesen olvasnék, hogy a XV-XVI. században hogyan böjtöltek, örömmel venném, ha írnál róla egy posztban. Böjtölni is és méregteleníteni is sokféleképpen lehet. Fontos, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Nekem ez vált be leginkább és soha semmi panaszom nem volt sem közben, sem a böjt után. Nem tartom egészségtelennek és saját tapasztalatból tudom, hogy nem is érzem rosszul magam. Úgy gondolom, ha ártalmas lenne, a szervezetem ezt jelezné!Egyébként annak ellenére, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok, mégis szükségem van az időnkénti tisztításra, mert a főtt ételektől elsavasodik a szervezet. Várom a posztodat!:))

    VálaszTörlés
  7. Alchri, köszönöm szépen a biztatást! A turbó diéta nevét már hallottam, de nem igazán tudok semmit a működéséről és az Almased port sem ismerem. Az a fontos, hogy neked bevált és örömmel csinálod. Tűzpadka az előző kommentben írt a pajzsmirigy működéséről néhány sort. Azért ennek lehet, hogy érdemes lenne utánanézned, hátha igaza van. Sok sikert kívánok neked a további böjtjeidhez!:))

    VálaszTörlés
  8. Teréz, a böjt alatt én is sokkal fázósabb vagyok. Ez annak tudható be, hogy az anyagcsere lelassul és az élelem, mint fűtőanyag sincs bennünk. Ilyen tüneteket minden böjtölő tapasztal. A körmöd elszineződése viszont más tészta. Ilyenről nem hallottam, nem olvastam és magamon sem tapasztaltam soha. Mivel a körmök elszineződése orvosi szempontból is kényes kérdés, azt gondolom ezzel kapcsolatban szükséges lenne konzultálnod vagy egy természetgyógyásszal, vagy egy orvossal. Nem írtál arról, hogy hogyan böjtöltél, van-e esetleg valamilyen betegséged amit befolyásolhatott a böjt, előtte milyen étrenden voltál, betartottad e a ráhangolódás szabályait, milyen gyorsan szabadultak fel a méreganyagok a szervezetedben? Ezek mind-mind hatással vannak a szervezetedre. Ezért tanácsoltam azt a posztom végén, hogy mielőtt valaki belevág, szakkönyvekből tájékozódjon, tudjon meg mindent a hogyanról. Azért ne add fel, csak járj utána, mi okozhatta nálad ezeket a tüneteket!:))

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a válaszod! Valóban írtad hogy orvosi felügyelettel érdemes...Habár én nem vagyok ebben profi, mint te, de azt látom hogy itt a vitaminon és folyadékon kívül semmi. Vagyis sokkal durvább mint egy fogyókúra, mert ott csak csökkentik a bevitt kalóriát.Ha csökken a kalória bevitel a szervezet elkezdi lebontani a felhalmozott zsírokat, de hogy a mérgeket bontja e ezt nem tudom.Mindenesetre azt kívánom, hogy ne betegedj meg a böjt miatt. És ne vidd túlzásba. A "fényevők" azt hitték jól lehet lakni a napfénnyel is. És mi lett a vége...Jó dolog lehet egy 1 napos léböjt vagy ha visszafogjuk kicsit magunkat, de szerintem mindent csak mértékkel!
    Sándor

    VálaszTörlés
  10. Tűzpadka, köszönöm a jókívánságaidat, vigyázni fogok magamra. Egyébként évek óta böjtölök és teljesen rendben vagyok. Ami a fényevést illeti, ott sem a módszerrel van a baj, hanem azzal, hogy sokan úgy vágnak bele, hogy nem járnak megfelelően utána és akkor persze, hogy problémát okoz. Ész nélkül semmit sem szabad csinálni! A fénnyel táplálkozás nem azt jelenti, hogy napfénnyel kellene táplálkozni. Úgy gondolom most még nincs itt az ideje, hogy az ember ilyen formában jusson hozzá a tápanyaghoz.:))

    VálaszTörlés
  11. Kedves Bendzsi és Tűzpadka köszönöm a válaszokat! Természetesen tájékozódtam a böjt előtt mielőtt belekezdtem volna és szerencsére semmilyen betegségem sincs és nem is volt:) Talán valami egészen más lehet az oka. Ahogy olvasom a soraidat, esetleg a ráhangolódás lehet az. Bár sok gyümölcsöt és zöldséget eszem (főleg nyersen) a húsokról például nem tudtam lemondani, pedig próbálkoztam többször és sajnos a kávét is nagyon szeretem (de a gyógyteákat is imádom:) Elképzelhető, hogy hirtelen nagy megterhelés volt a szervezetemnek ez. Ahogy említetted a fejfájás az iszonyatos volt az első két napban és a nyelvlepedéket sem ecsetelném…viszont utána szuper jól éreztem magamat, éhes egyáltalán nem voltam, csak ez a hidegérzet és hidegrázás, ami nagyon rosszul esett még a nyári melegben is. Eddig összesen háromszor próbálkoztam, de a kitűzött időszak végéig nem sikerült elérnem, mert annyira fáztam. Mindenesetre nem adom fel és utánajárok, addig is tovább olvasom és tanulgatok a böjti naplódból is:) Fentebb említetted, hogy egy hónapon keresztül délelőtt csak gyümölcs stb. Egyébként ezt is kipróbáltam már, de ugyanolyan hidegrázásom volt délig, alig vártam, hogy megebédeljek és felmelegedjen a testem:) Akkor erről ennyit röviden…

    Lehet, hogy mást is érdekelne: az előző posztodban írtad, hogy most ki lett tisztítva az aurád és a csakrád is. Ezt hogyan kell elképzelni? Természetgyógyász segítségével történik vagy ezt magadnak is megtudod csinálni? Már csak azért is idetartozónak érzem a kérdést, mivel említetted a fényevést és ha jól tudom ott a csakrákon át „táplálkozik” az ember az univerzum energiájából. (Nem, nem akarom kipróbálni csak elméleti szinten érdekel a kérdés.)

    További sok sikert a böjthöz!
    Teréz

    VálaszTörlés
  12. Feltettem neked egy böjti ételt a blogomba, egy kis leírással a középkori és 17. századi böjtölésről... Sok sikert és vigyázz magadra, ne vidd túlzásba.

    VálaszTörlés
  13. Teréz, a fejfájásod a koffeintől volt. Sajnos amíg az nem ürül ki, addig okoz ilyen tüneteket. Érdekes hogy a hidegrázásod a délelőtti gyümölcsevéstől is előjött. Talán az anyagcseréd lelassulása következhet be, amikor délelőtt csak gyümölcsöt eszel. A gyümölcs nagyon gyorsan áthalad az emésztőrendszeren, kevés energiát ad, éppen ez lenne a lényege a délelőtti gyümölcs evésnek. Délelőtt ugyanis a szervezet méregtelenítő üzemmódban van, ezért tanácsos ezt a folyamatot nem leállítani egy nehéz reggelivel. Mivel a gyümölcs nem dolgoztatja meg túlzottan az emésztőrendszert, gyorsan kiürül és a délelőtt bevitt folyadék is gyorsabban tud áthaladni, ami elősegíti a tisztító folyamatokat. Lehet, hogy nálad ez is nagyon intenzíven beindul és ezért kezdessz el fázni. Próbálj meg melegítő hatású gyümölcsöket enni és rövidítsd le a méregtelenítő szakaszt. Ne várj délig, hanem amikor már úgy érzed, hogy fáznál egyél valami tartalmasabbat.
    A csakra és auratisztítást nekem egy hozzáértő spirituális gyógyító végezte, de elsajátítható a technikája tanfolyam keretében. A fényevéssel kapcsolatban nem vagyok nagy szakértő, még nem éreztem elérkezettnek az időt arra, hogy ezzel mélyebben foglalkozzak, így abban a témában nem nagyon tudok és szeretnék nyilatkozni. Remélem sikerül megoldanod a problémádat és élvezni tudod majd az egészséges táplálkozás nyújtotta előnyöket. Én ehhez kívánok neked erőt és kitartást!:))

    VálaszTörlés
  14. Kedves Tűzpadka, megnéztem a posztodat, és innen is köszönöm neked, hogy ennyire törődsz velem! A részletes kommentem a blogodon!:))

    VálaszTörlés
  15. Hu, erre én nem lennék képes szerintem. Most nem. Volt idő,amikor napokig nem ettem, mert nem akartam, hogy megmütsenek az epémmel. Akkor az agyam egyszerűen kikapcsolta az éhségérzetemet, vagy valami hasonló történhetett,de ebbe én szerintem belehalnék...:)

    VálaszTörlés
  16. Hű, ez tényleg kemény....
    Benzsi is írta: betegen orvosi felügyelettel!!
    Amennyire tudom, a cukorbetegeknek egyáltalán nem, mert nekik KÖTELEZŐ A NAPI 5X -I SZÉNHIDRÁT!!!

    A lila körmök az alacsony vércukorszintet is jelezhetik, ami szintén veszélyes-tapasztalat családon belül, a nagylányomnál....Ilyenkor ennie kell, mégpedig szénhidrátot és lassú fekszívódásút.

    VálaszTörlés
  17. Egyetértek Trinithyvel! Teréznek célszerű lenne a háziorvosával beszélni, és egy egyszerű rutin vérvizsgálatra elmenni. Akkor könnyen kiderülhet hogy egy kezdődő cukorbetegségben szenved amit lehet kezelni. Ez csak feltételezés. de egy vizsgálatot megér.

    VálaszTörlés
  18. Kedves Trinity és Tűzpadka! Köszönöm a hozzászólásotokat, nemrégen voltam rutinvizsgálaton és minden rendben van szerencsére:) Egy biztos: amint eszek valamit a lila körmök és a hidegérzet elmúlik, úgyhogy ez valószínűleg a vércukorszinttel van összefüggésben. Teréz

    VálaszTörlés
  19. Szepyke, Trinity, szerintem ez csak első olvasásra tűnik ennyire szörnyűnek. Ha megvan az elhatározás és a kitartás abszolúte megvalósítható.

    Szepyke, látod amikor rákényszerül az ember sokkal többet tesz az egészségéért mint általában. De miért kell megvárni amíg kialakul a baj? Megelőzni sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldás szerintem!:))

    Tűzpadka, Teréz, Trinity, nagyon örülök, hogy ilyen klassz beszélgetés alakult ki itt és Tűzpadka blogján is. Volt bennem bizonytalanság, hogy feltegyem-e ide a böjti tapasztalataimat, de most már egyáltalán nem bánom, sőt örülök neki, mert egy olyan szóváltás lett belőle, amiből mindannyian tanulhattunk, úgyhogy megérte! Köszönöm nektek!!!:))

    VálaszTörlés
  20. Benzsi, tudom, eznem a fenti témába vágó, de ... ha tojásmentes sütik érdekelnek, nálam van, igaz, egyelőre csak kettő, muffinok, de hamarosan bővítem a "kínálatot".

    VálaszTörlés
  21. Garffyka, az nagyon jó! Köszi! Pedig épp most jártam nálad,mert valamiért még nem voltál a kedvenceim között és betettelek. Nem vettem észre, bár biztos régebbi receptek. Mindjárt visszanézek!:))

    VálaszTörlés
  22. Szia, Benzsi!

    Téged olvasva jutottam el arra az elhatározásra, hogy megcsinálom a kúrádat. Érlelődött már bennem a gondolat egy ideje, de Te írásod adtad meg a kezdő lökést hozzá. Ahogy írtad, én 3 napos rákészülést követően holnap bele is vágok, ezzel kapcsolatos a kérdésem is, hogy a szenna teát a hagyományos módon (forrázással) készítetted-e és mennyi ideig hagytad állni?
    Előre is köszönöm a válaszod, Piroska
    Ui. Ja és gratulálok a megtisztuláshoz : )

    VálaszTörlés
  23. Piroska, én filteres szenna teát szoktam használni, 2,5 dl forrásban lévő vizet öntök rá és letakarom. Hagyom 10 percig aztán kiszedem a teafüvet és hagyom langyosra hülni. Ne melegen idd, mert borzalmas illata van. Kb, mint egy ázott szénakazal. Az időt tartsd be, mert ha nagyon erősre csinálod görcsölhet a hasad. Ha nagyon intenzív reakciót tapasztalsz, akkor lehet kicsit több a víz, vagy kevesebb az idő. Esetleg keverheted más hashajtó hatású teafűvel fele-fele arányban. Egyébként sok sikert kívánok neked, ha menet közben segítségre van szükséged, írj nyugodtan, akár az e-mail címemre is! Üdv.

    VálaszTörlés
  24. Köszönöm!!!!, Piroska

    VálaszTörlés
  25. Szia, Benzsi! Ahhoz képest, hogy az este a tea ízétől tartottam, ami aztán mondhatni még ízlett is, a reggeli sós víz lett a rémálom. Biztos, hogy 2 teáskanál kell 1 liter vízbe? Tudom, hogy szükséges, de már előre félek, hogy holnap reggel, hogy bírom majd meginni. Üdv: Piroska

    VálaszTörlés
  26. Szia Piroska, igen 2 teáskanál kell. Nehéz meginni. Ha langyosabb a víz nekem úgy könnyebben ment. Próbáld meg 1 hajtásra lehúzni és gondolj arra, milyen jól megtisztulsz tőle. Ha nagyon nem megy, akkor reggel is igyál szenna teát helyette. De azért jobb lenne a sós víz. A beöntést helyettesíti. Kitartás!:))

    VálaszTörlés
  27. Élve az általad felkínált lehetőséggel, inkább mailt írtam... Előre is köszi a válaszod : ) Piroska

    VálaszTörlés