2010. január 2., szombat

Piernik




Ez egy karácsonyi sütemény Lengyelországból. Az íze, mint a mézeskalácsé……Nagyon-nagyon finom, nem éppen kalóriaszegény édesség.
Minden évben sütök mézeskalácsot, de idén a mézes korong miatt nem tettem. Viszont a mézeskalács ízétől nem akartam megfosztani magunkat, így nagyon megörültem, amikor megtaláltam ezt a receptet. Mézeskalács íz és mégsem mézeskalács formájában. Mondhatom, hogy mindenkinek nagyon ízlett, elkészítése rém egyszerű, pont egy ilyen húzós karácsonyi forgatagba való.


Hozzávalók:

50 dkg tönkölybúzaliszt
20 dkg barnanádcukor
10 dkg mazsola rumba áztatva
10 dkg dió durvára törve
2 kk. sütőpor
2 kk fahéj
0,5 kk. szerecsendió
0,5 kk őrölt kardamommag (összeállítás közben derült ki, hogy ez nekem nincs, így mézeskalács fűszerkeveréket tettem bele a fahéj és a szerecsendió helyett is)
1,5 dl tej
1,5 dl étolaj
2,5 dl akácméz


A száraz hozzávalókat és a nedves hozzávalókat külön-külön elkevertem egy-egy tálban, majd összekevertem őket. Sütőpapírral bélelt két kenyérsütőformába (25 cm-s) öntöttem és 160 C-on 80 percig sütöttem.
Mikor kész volt, 10 percig a formában hagytam, majd sütőrácsra borítottam. Ha teljesen kihűlt folpackba csomagolva hetekig eláll.

Az eredeti receptet a Stahl magazin karácsonyi számában találtam.



2 megjegyzés:

  1. Ezek szerint mégsem olyan rossz ez a Stahl magazin..Annyian szidták, hogy nem vettem meg. Most bánom:(

    VálaszTörlés
  2. Trin, egyáltalán nem rossz, sőt. Ne hallgass másokra, ha Stahl Juditról van szó. Sohasem fogom megérteni azt a sok rosszindulatot ami körülveszi. Szerintem igenis jók a receptjei. Kíváncsi lennék akik szidják mennyit sütöttek-főztek tőle?

    VálaszTörlés