2010. január 2., szombat

Svéd Luca-sütemény (kalács)


A kalács sütés is elengedhetetlen része a karácsonyi készülődésnek, amit viszont a saját kedvemre csinálok. Ez a kalács nem olyan hagyományos értelemben vett kalács. Nem igazán foszlós, inkább sűrű egy kicsit, viszont egy héttel később is meg lehet enni. Szóval aki lágy, levegős kalácsra számít csalódni fog (de lehet, hogy én rontottam el valamit), viszont a benne lévő sáfrány és mandula érdekes ízt ad ennek a sütinek. Vajjal napokig képes voltam ezt reggelizni és vacsorázni. Mostanra hurkák formájában meg is jelent a derekamon és a combomon. 


Hozzávalók:

25 dkg őrölt mandula
80 dkg tönkölybúza finomliszt
20 dkg barnanádcukor+ 1 tk.
0,2g őrölt sáfrány
15 dkg vaj (növényi biomargarin)
0,5 l tej (növényi tej)
5 dkg élesztő
csipet só
tetejére 1 tojás enyhén felverve (elhagyható)



A mandulát, a lisztet, a sót és a cukrot összekevertem. A sáfrányt a vajjal és a tejjel összemelegítettem. Mikor langyosra hűlt beletettem az 1 tk cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. A liszthez adtam és géppel 20 percig dagasztottam. Kétszeresére kelesztettem, kelesztési időn belül kb 20 perccel a gyúrást követően egyszer átgyúrtam. Miután megkelt kicsit megnyomkodtam és 16 részre osztottam, hurkává sodortam és kettesével megtekertem. Sütőpapírral borított sütőlemezre tettem, letakartam és 30 percig pihentettem a 8 kisebb kalácsot. A tojással a tetejét megkentem és 180C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem.

A recept a Stahl magazinból származik.



7 megjegyzés:

  1. Én levegősnek látom....Cseppet sem tömörnek! Hurka?? Az most rajtam is van:)))

    VálaszTörlés
  2. Trinity, nem olyan értelemben nem levegős, hogy nem kelt volna meg, inkább tömörebb a hagyományos kalácsnál. Lehet, hogy a mandula teszi, nekem ettől függetlenül nagyon ízlik, csak más mint a szokásos.:))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép,de megenném!:-))
    Bodog Új Évet kívánok Neked és családodnak is!:-))

    VálaszTörlés
  4. Andi, sajna elfogyott. Köszönöm a jókívánságokat, én is kívánok Nektek minden jót az Új Esztendőre!:))

    VálaszTörlés
  5. Hű, ez nagyon tetszik! Ha újra vágyunk majd ilyen "komolyabb" sütire, megcsinálom :o)

    VálaszTörlés
  6. Hm, nagyon guszta!
    Szerintem sem tűnik tömörnek, igaz, hogy a hagyományos tésztából készülők levegősebbek. De ezzel legalább jól lehet lakni :))

    VálaszTörlés
  7. Kata, ha megcsináltad számolj be légyszi, neked hogy sikerült!


    Renata, az biztos, hogy egy fél elég belőle reggelire.:))

    VálaszTörlés