2009. augusztus 4., kedd

Céklasaláta nyersen




Nem tűntem el, csak kicsit méregtelenítek. Tudom, hogy ennek nem éppen most lenne itt az ideje, de sajnos muszáj volt. Ez még nem az a léböjt, amit évente kétszer (ősszel, tavasszal) ugyanebből a célból megcsinálok, egyszerűen csak beiktattam néhány nyers napot. 
Éreztem, hogy már kezdem elveszíteni a helyes irányt. Sokat lazítottam az étkezési szokásaimon, az utóbbi időben többször ettem degeszre magam, már délelőtt 10-kor kopogott a szemem a gyümölcsevés mellett , egyre több kenyeret ettem, még ha teljes kiőrlésűt is és túl sokat forogtak a gondolataim a kaja körül. Persze ez már rajtam is kezdett meglátszani, egyre szűkösebbnek éreztem a ruháimat és amit a tükör mutatott, hát az sem tetszett igazán. Ráadásul fizikálisan is éreztem, hogy ez nem jó nekem. Ha étkezés után megfájdul a gyomrom, akkor bizony el kell gondolkodni, valamit nem jól csinálok. Ebben a blogírás is ludas egy kicsit, mert valahogy ösztönzi az embert (engem legalábbis), hogy minél többet főzzön és egyen. 


Vasárnap megszületett a döntés a héten vissza kell fognom magam. Tegnap nem ettem mást, csak gyümölcsöt és egy kis nyers céklasalátát, és mára is ugyanez a tervem. Mivel már este 6 van, úgy gondolom ez is végrehajtva. Tegnap a délelőtt még jól telt, aztán miután hazajöttem, azt hittem itt az éhhalál. Na nem azért mert koplaltam volna, a gyomrom egy kicsit sem volt üres. Ami dolgozott az az agyam volt. Ezen nem lepődtem meg, az első nap mindig nehéz, viszont ma reggel nagyon büszke voltam magamra, hogy mégsem csábultam el. Este még beleolvastam néhány posztba, de aztán rájöttem, hogy ez kicsit sem használ a gondolataimnak. Ma már sokkal jobb a helyzet! Megszabadultam egy csomó visszatartott víztől, amit a lisztes dolgok okoznak nálam, fogalmam sincs miért (ebből is látszik, hogy semmi szükségem rájuk). Könnyebbnek érzem magam és az önbizalmam is kezd visszatérni. 


És hogy miért a nyers ételeket választottam? 
Szerintem, és ezt tapasztalatból mondom, csodát tesznek az ember szervezetével. Kipucolják a felhalmozódott méreganyagokat, átmossák a szervezetet, ellátják élő enzimekkel, vitaminokkal, ásványianyagokkal, egyszóval feltöltenek energiával. Könnyen emészthetőek, így a szervezetnek lehetősége van öngyógyításra, regenerálásra. Szerintem szuper táplálékok!!! 


A cékla az egyik kedvencem, de csak azóta, mióta más formáját is megismertem , mint a savanyúság. Na azt sohasem tudtam megenni. Azt hittem a céklával van a baj. Aztán életem első nyers céklasalátáját a Napos Oldal Bioboltban ettem. Hát mit mondjak ég és föld ők ketten. Ott sikerült is megszereznem a receptjét, úgyhogy azóta rendszeresen készítem. A cékla azon túl, hogy finom, az egyik legjobb méregtelenítő zöldség. Fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával tisztítja az emésztőrendszert.
Sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén - növeli az állóképességet, védi a szívet és az ereket, javítja az immunrendszert, sőt enyhíti a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteit, ha a nehéz napok előtti 4-5 napban fogyasztjuk. 



Hozzávalók:

1-2 cékla
fél citrom leve
2-3 ek olívaolaj
1 alma (opcionális)

A recept borzasztóan egyszerű, a céklát (gumikesztyűben) és az almát megpucoltam és nagy lyukú reszelőn lereszeltem, majd ráöntöttem fél citrom kifacsart levét és az olívaolajat. Mindezt jól összekevertem és behűtöttem. Nem mindig szoktam almát tenni bele, mikor milyen kedvem van. Almával egy kicsit édeskésebb, anélkül savanyúbb, erőteljesebben céklaízű. A citrom és az olaj arányain is lehet változtatni, kicsit más az ízhatás.
Ha nem méregtelenítésről van szó, akkor nagyon finom vajas (bio margarinos) piritóson, puffasztott búzaszeleten. Most csak önmagában ettem, a kép korábban készült.
Hasonló receptek  Gitta nyersétel blogján is.



6 megjegyzés:

  1. Szia!

    Bocs hogy belekotyogok, de ha olajokkal dúsítod a salit az épp hogy NEM segíti elő a méregtelenítést. A nyers ételek akkor fejtik ki a legnagyobb tisztító hatásukat, ha hozzáadott olaj/zsiradék nélkül fogyasztod őket.

    Gábor

    VálaszTörlés
  2. Köszi, hogy belekotyogsz! Ezt nem tudtam, de jó, hogy írtad. Most már mindegy, mert nagy adag cékla "bekeverve", de legközelebb figyelembe veszem a tanácsot. Ez egyébként igaz az olajos magokra is? Úgy értem, hogy ha mondjuk a salátába olajos magokat keverek azok hátráltatják a méregtelenítést?

    VálaszTörlés
  3. Akkor ezért tűntél el!
    Viszont én is kérdeznék. Én rendszeresen eszem lenmagolajat. Ha lehet, mindenre teszek. Ezek szerint ebben az esetben nem célszerű.
    Imádom a céklát, de eddig csak savanyúságként ettem, és már rászoktattam a Zuramat és a barátnőmet is, pedig az utóbbi csak és kizárólag csipős savanyúságot volt hajlandó megenni. Szerintem ezt megcsinálom, ha kapok valahol céklát!
    A gumikesztyűt értem... Egyszer elejtettem egy zacskónyi céklát (savanyúságot) a konyhában, olyan volt, mint egy vágóhíd... Még a falra is jutott!:D

    VálaszTörlés
  4. Szepyke, igen, az első napokban rossz volt olvasgatni a recepteket. Most már nem okoz gondot. Azt nagyon jól teszed, hogy eszel lenmagolajat, mert nagyon egészséges! Szerintem Gábor úgy értette, ha az ember kifejezetten méregteleníteni akar, akkor kerülje az olajat, de egyébként nagy szüksége van rá a szervezetnek. Mondjuk logikus, nem tudom miért nem gondoltam rá, hiszen a megemésztéséhez több energia kell, így lassítja a tisztulási folyamatokat. Van azért ellenpélda is, például a májtisztítás, amikor kifejezetten olajat kell inni és ez segíti elő a méreganyagok eltávozását.
    A céklát feltétlenül próbáld ki, ha jól körülnézel a piacon kapsz olyan céklát mint ami a képen van. Igaz én is csak egyetlen helyen találtam, de a napokban is, meg a múlt héten is tudtam venni. Ha néhány napon keresztük eszel belőle, azon túl, hogy finom garantált a hatás és még nem is változtattál az étrendeden. Ha valakinek székelési problémái vannak akkor is nagy segítség tud lenni!:))
    Baromira fog, de nekem nagyon tetszik a színe. Szemet gyönyörködtető!

    VálaszTörlés
  5. Tényleg gyönyörű színe van. Még a konyhafalon is jól mutatott!:D

    Van egy kedvenc zöldségesem, megnézem nála, ha nincs, hozatok vele.

    VálaszTörlés
  6. Zöldséges nem biztos, hogy tud még ilyenkor szerezni, én őstermelőktől vettem, mert a kiskertekben már van idei friss. Inkább náluk nézd meg.

    VálaszTörlés