2009. július 29., szerda

Az életmód befolyása az egészségre, avagy a civilizáció mellékhatásai 2

kép innen

folytatás…….(előző itt)


És mi köze mindennek a civilizációhoz? Sajnos nagyon sok.

Statisztikák szerint 100 évvel ezelőtt a nyugati országokban egy átlagos felnőtt életének 1%-át töltötte betegségben, ma azonban élete több mint 10%-ban beteg. Az emberek ma tovább élnek, de hamarabb is betegszenek meg és így hosszabb ideig is betegeskednek a krónikus betegségek következtében. Az emberi élet időhatárai kitolódtak, de az egészségé nem. Sajnálatos, hogy a kínai orvoslással ellentétben a nyugati orvostudomány a betegségekre összpontosít, de azok megelőzésével vajmi keveset törődik. Sőt inkább az a cél, hogy a gyógyszerek forgalmazása minél nagyobb legyen, ennek érdekében igyekeznek minden olyan törekvést eltiporni ami az egészség megőrzését tűzte ki célul. Egy kínai orvos hosszan beszélget betegével, kifaggatja annak életmódjáról, étkezési szokásairól és még mielőtt gyógyszerekhez nyúlna, megpróbálja természetes úton megtámogatni a szervezet öngyógyító folyamatait gyógyító ételekkel, gyógynövényekkel. Ha ez nem vezet eredményre, akkor jöhetnek a mellékhatásoktól hemzsegő vegyipari termékek. Nem mondom, hogy nincs rájuk szükség, hiszen vannak olyan esetek, amikor nincs idő, vagy mód kivárni a természetes gyógyulást és életet ment a gyógyszer, de azt gondolom, sokkal gyakrabban nyúlnak hozzá, mint az feltétlenül szükséges lenne.


kép innen
Ebből is látszik, hogy a megelőzést egyedül csak mi magunk tudjuk megoldani, mert rajtunk kívül senkit nem érdekel. Mondjuk ha azt látjuk a reklámban, hogy ha egy nagy zabálás után ég a gyomrunk, vagy nem tudunk wc-re menni, akkor milyen savlekötőt, vagy hashajtót vegyünk be, rögtön jusson eszünkbe, hogy ha nem ettünk volna össze vissza, ha nem lenne elsavasodva a szervezetünk, vagy ha rostosabban étkeznénk, akkor nem kellene újabb vegyi anyagot magunkba tölteni a tünetek megszüntetésére. Vagy esetleg gondoljunk arra, ha már megtettük, a nyers krumpli leve segíthet a gyomorégésünkön, vagy az aszalt szilva, céklalé megoldhatja székelési gondjainkat.
Na de most egy kicsit elkapott a hév és elkanyarodtam a témától……..


kép innen
Szóval, a nyugati kultúrákban lesújtó a helyzet, de vannak olyan kultúrák, amik igencsak kiállták az idő próbáját. Élnek emberek ( Abháziában, Vilcabambán, Okinawán, Hunzán),akik még 70-80-90, sőt még 100 éves korukban is életerősek, jókedvűek, fittek, vagyis egészségesek. 
Életmódjuk merőben más, mint amit mi megszoktunk és magától értetődőnek veszünk, táplálkozásuk egyszerű és természetes (naná, hogy nélkülöz mindenféle vegyi csodát), gondolkodásuk pozitív és jóindulatú, szeretetre és egymás támogatására épül. Nem veszik körbe magukat a technika vívmányaival, használják a lábukat, nem zavarja őket, ha nem tudják, mi történt a bolygó másik oldalán, így jóval kevesebb stresszben van részük. Nem dominál náluk a pénz és ha valakivel nagy ritkán konfliktusuk támad, azt egyszerűen megbeszélik, ahelyett, hogy őrlődnének.
Az életmód és az egészség közötti összefüggést mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy sajnos a civilizáció nem ismer határokat, így már ezekhez a természeti népekhez is eljutott. A fiatalabb generáció már nem utasítja el a gyorsételeket és más civilizációs vívmányokat, megváltozott az értékrendjük, úgyhogy körükben már kezdik felütni a fejüket a mellékhatások is.
kép innen
Nem gondolom, hogy nekünk ugyanígy kellene élnünk, nem is tudnánk, ahhoz már túlságosan el vagyunk kényelmesedve. De azt gondolom, ha csak elgondolkodunk azon, hogy a saját életünket hogyan tudjuk megváltoztatni ahhoz, hogy az az egészségünket jobban szolgálja, és abból valamit megvalósítunk, már tettünk magunkért valamit. Van akinek ez abból áll, hogy nem készít félkész ételt, van aki arra is hajlandó, hogy csökkenti a húsfogyasztását és van aki azt mondja, mától nem szívok el több cigit. Talán vannak olyanok, akik ezentúl kevesebbet nézik a tv-t, vagy mától gyalog járnak dolgozni. Aki még ennél is elszántabb, az vásárol néhány egészséges életmódról, táplálkozásról szóló könyvet. Mindegyikkel elindul egy folyamat, ami pozitívan befolyásolja a jövőt!


Azt gondolom, hogy ez a téma kimeríthetetlen, úgyhogy ha van igény rá szívesen folytatom, hiszen számtalan dolgot említettem, amit nem magyaráztam meg, például mi az elsavasodás és ami a táplálkozást illeti, hogyan is kéne ezt csinálni. Nyilván nagyon sokan vannak, akiknek semmi újat nem mondtam, mert ezekről a témákról rengeteget, sőt többet tudnak mint én. Remélem azért vannak olyanok is akiket esetleg elgondolkodtat és változásra késztet ez az írás, mert akkor nem született hiába!


Forrás: két polcnyi egészséges életmód könyv, felsorolásuk nehéz lenne, kitenne még egy posztot (majd egyszer erről is írok)


10 megjegyzés:

  1. Szerintem nem született hiába. Remek írás. És igen, én várom az elsavasodásról szóló részt, mert szerintem többet tudsz róla, mint én.

    VálaszTörlés
  2. Vár rád nálam egy kérdés, gyere nézz be hozzám!:D
    http://szepsegtar.blogspot.com/2009/07/volt-egy-listam-es-most-felidezem-vagy.html

    VálaszTörlés
  3. Jókat írsz!
    Igen, az életmód, meg ott fenn, ami a fejünkben van, a gondolkodásmód, a hozzáállás, hogy miként fogjuk fel a dolgokat, eseményeket. Engem megdöbbent, hogy mennyi olyan emberrel találkozok nap, mint nap, aki minden dologban megkeresi azt, amit rossznak lehet tekinteni és jön a panasz.
    Aki nem panaszkodik, azzal nem tudnak mit kezdeni.

    VálaszTörlés
  4. Szepyke, köszönöm szépen! Akkor ezen felbuzdulva írok majd sokmindenről, hogy minél több információ eljusson hozzád és más érdeklődőkhöz is.:))
    Máris megyek hozzád!


    Renata, teljesen igazad van! Én is érzem, hogy kis hazánkban nagyon sok a pesszimista ember és ennek semmi köze sincs az anyagi problémákhoz. Kevesen fogadják el, hogy az Univerzum úgy működik, hogy mi magunk teremtjük az életünket a gondolatainkkal. Valahogyan ezen is változtatni kéne, ez is megérne egy mozgalmat. Van aki szerint ez mentalitás kérdése, és nem mindenki tud könnyen változtatni ezen. Én ezzel nem tudok egyetérteni, mert úgy érzem halálunkig tanulunk és változunk, ha fontos nekünk!:))

    VálaszTörlés
  5. Benzsi,
    írj még, légyszi, mert nagyon hasznos!!!
    Igen, a keleti emberektől sokat kellene tanulnunk-boldogabbak és egészségesebbek lennénk!!!

    VálaszTörlés
  6. Trinity, köszi! Megigérem, hogy hamarosan folytatom, csak most leugrom a Balcsira egy kicsit! Én is nagyon tisztelem a keleti filozófiát, sajnos Magyarországon még kevés a lehetőség hozzájuk fordulni segítségért.

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Engem is sokat foglalkoztat, az egészségesebb élet titka, tetszik amit írtál és nagyon jól összefoglaltad a dolgokat.
    Mostanában olvastam pár könyvet ilyen támában a lenyeg mindenikben ez volt.

    VálaszTörlés
  8. Demyke,köszönöm szépen az elismerést!:)) Én úgy vagyok vele, hogy minél többet olvasom az ilyen témájú könyveket, annál inkább úgy látom, hogy az emberek többsége nagyon eltávolodott attól amit a szervezetünk megkíván, de mivel nincs tájékoztatás ebben a témában sokan boldog tudatlanságban élnek és értetlenül állnak amikor megbetegszenek.

    VálaszTörlés
  9. Szia Benzsi, köszönöm, hogy olvasóm lettél :-)

    VálaszTörlés