2009. augusztus 31., hétfő

Jade és a spanyolok briósa ( Ensaimadas)


Tegnapelőtt, ahogy nézegettem a posztokat megakadt a szemem néhány csodálatos fotón és egy nagyszerű recepten Jade konyhájában. A briós eredeti neve - Ensaimadas - aztán végleg megfogott. Tegnap gyorsan elkészítettem a tésztát pici módosítással, mert én nem eszem tojást, így ahelyett joghurtot tettem bele. Aztán 12 darabot csináltam, 4 simát, 4 nutellinósat és 4 fahéjasat. Az eredmény egy puha, kellemesen édes tészta lett, ami leginkább kis biomargarinnal és lekvárral ízlett a legjobban. Még jó, hogy nem volt belőle több, mert este már úgy kellett magamra parancsolni, hogy ne faljam tovább. Mára picit megszikkadt, de még mindig ehető.




Hozzávalók:

50 dkg kenyérliszt (BL 80)
7 dkg barna nádcukor
1/2 tk himlaya só
4 dkg friss élesztő
2-2,5 dl langyos növényi tej
4 ek joghurt
2 ek olaj


15 dkg vaj
nutellino (karobos mogyorópehely)
fahéj
gyümölcscukor

Az élesztőt 2 dl tejben felfuttattam 4 ek cukorral, majd a liszttel, maradék cukorral, sóval, joghurttal és olajjal együtt tálba tettem és dagasztógéppel megdagasztottam. Nekem felvett még 4 ek tejet, mert nem találtam elég lágynak a tésztát. Miután egy jó ruganyos gombócot kaptam, a tálban letakarva duplájára kelesztettem, majd lisztezett felületre borítottam és 12 darabra osztottam, gombócokat formáztam és ismét duplájára kelesztettem. Aztán egyenként minden gombócot téglalap alakúra, a lehető legvékonyabbra nyújtottam, megkentem olvasztott vajjal, némelyiket fahéjjal, másokat nutellinóval szórtam meg, de volt amelyiket üresen hagytam. Feltekertem őket és már a tekerés közben próbáltam egy kicsit még nyújtani a tésztán. A tekercseket csigavonalban feltekertem, közben a tésztát enyhén nyújtva, a végét aláhajtottam. (A technikáról Judithnál nagyon jó fázisfotók láthatóak.) Sütőpapíros sütőlapra helyeztem, megkentem a tetejét a vajjal és ismét a duplájára kelesztettem. Közben előmelegítettem a sütőt 200 C-ra és 12 percig sütöttem. Mikor készen volt megszórtam a tetejét megőrölt gyümölcscukorral.


Tapasztalat:
Én a tészta feltekerését és a csigává tekerést azonnal egymás után megcsináltam, hogy ne kelljen kétszer megfogni ugyanazt a tésztát, de legközelebb inkább az eredeti recept szerint csinálom, mert mire az utolsókat csináltam az elsők már szinte megkeltek.
A csigát nem jó túl szorosa tekerni, mert akkor a tészta csak felfelé kel, viszont könnyebben elborul.
A kenéshez vajat használtam, mert azt hittem a 15 dkg mind el fog fogyni és már anyagilag nem bírom a sok biomargarint. Legközelebb mégis inkább a margarint választom, mert nem fogyott belőle olyan nagyon sok.
Ha legközelebb tölteléket teszek bele, meg kell azt is cukrozni, mert akkor nem kell a vaj és a lekvár, viszont önmagában nem elég édes. Persze lehet akkor is vajjal, lekvárral enni, úgy viszont nem kell a plusz cukrozás.



12 megjegyzés:

  1. Jaj, nagyon gyönyörűek!! :-)
    Már éppen említeni akartam, hogy mikor nagy nehezen rátaláltam a sárgaborsólisztre ebben a nem kicsi városban, akkor meg az árától dőltem el. De mikor nézegettem a növényi tejeket, akkor is. Valami horribilis összeget jelentene, ha a négytagú családomat így akarnám élelmezni. Miért van az, hogy ha az ember egészségesebbet akar, le kell gatyásodni? Tudom, be tudsz menni nagykerbe - aki a fővárosban/mellett él, azért több mindenhez hozzájut. Vidéken másképp van, sajna :(
    A szuper brióshoz gratulálok!! :-))

    VálaszTörlés
  2. Yasmine, köszönöm szépen!
    Sajnos a bio és a reform meglehetősen drága, főleg eleinte amikor az ember elkezdi a változtatást és fel kell töltenie a konyháját, meg nincsen tisztában azzal, hogy rengeteg dolog otthon is előállítható. Idővel azért sok dolgon lehet spórolni. A sárgaborsóliszt pld-ul otthon is elkészíthető, ha van házi malom, vagy a növényi tejeket is meg lehet otthon csinálni, csak egy jó turmixgép kell hozzá, vagy ha főzi az ember, akkor egy fazék. Most már én is rajta vagyok, hogy itthon csináljam, mert addig amíg csak a reggeli gabonakávémba kellett elvoltam a boltival, de most már a családom is szépen átáll és így mindenbe ezt használom, most azért sok fogy. Kezdetben beleestem abba a hibába, hogy bioboltos édességeket vásároltam, ma már ezt nem teszem, inkább sütök itthon. Persze ez is drágább, mint a hagyományos, mert barna nádcukrot nem tudok előállítani, meg a méz is drágább mint a fehér cukor. Azért nem sajnálom mégsem az erre kiadott pénzt, mert tudom, hogy hosszútávon megtérül. Bízom benne, hogy orvosra és gyógyszerekre viszonylag keveset kell költenünk majd. Az is igaz, hogy én nem sokat költök (pont semmit) üditőkre, felvágottakra,chipsekre, csokira stb., amik azért szintén nem olcsók. Ettől függetlenül teljesen igazad van, lehetne olcsóbb, hogy minél többen megengedhessék maguknak. Én is füstölgök, hogy például az említett biomargarin 970 Ft-ba kerül és ugyanakkora, mint egy dobozos rama. Ezt azért sütibe beletenni nagy luxus. Amibe lehet olajat használok, de ehhez a brióshoz valahogy nem illett volna. Ezért döntöttem inkább a vaj mellett, mert hát margarint aztán végképp nem használnék.
    Egyébként az ajánlatom továbbra is fennáll, ha szükséged van valamire csak szólj!!!!:))

    VálaszTörlés
  3. Hát, tényleg mesések lettek! Mindig találok nálad valamilyen alapanyagot, amiről azt sem tudom, hogy micsoda... Kész rejtvény vagy!:DDD

    VálaszTörlés
  4. Szepyke, melyik alapanyag ismeretlen? Ja már sejtem, biztos a nutellino! Na ez olyan, hogy vannak benne mogyoródarabkák, meg karobpor és nagyon finom. Szórható süteménybe, tejbegríz tetejére és kikeverhető vajjal is. Ami a fő: egészségesebb, mint a kakaópor, vagy az amúgy cukorral telerakott nutella (tudom, az is nagyon fincsi).:))

    VálaszTörlés
  5. Igazán jól sikerültek, csak nyelek nagyokat:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek lettek a briósok!!

    Én is felháborítónak találom, hogy az egészségesebb élelmiszerek szinte elérhetetlenek az árfekvésük miatt! ( Nagylányom étkezésénél is tapasztalom, pl. mennyivek drágább 1 kg zabpehelyliszt, vagy 1 doboz tk. tészta, a stevia, a speciális kenyér stb...)

    Nagyon szép az új külső- a tiéd jobb az enyémnél, nem úszik be a középső sávba a minta!
    Nagyon vidám és aranyos lett!!! Ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
  7. KataKonyha, köszönöm szépen!:))


    Trinity, köszönöm szépen, a segítségeddel már egyáltalán nem volt nehéz!
    Az én csemetémnek néhány hétig gluténmentes diétát kellett tartania. Hát az volt maga a pokol. Nem csak, hogy csillagászatiak az árak, de valami pocsék ízük is volt. Nagyon sajnáltam szegényt, meg magamat. Az volt az igazi rablás, a biocuccok olcsónak tűnnnek ezek mellett. Szerencsére a glutén allergia most békén hagy minket. A te lánykád is attól szenved?

    VálaszTörlés
  8. Yasmine, meglátogattalak, írtam is, de azért itt is nagyon köszönöm a jókívánságokat!:))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szepek lettek! Orulok, hogy kiprobaltad!

    VálaszTörlés
  10. Judith, én köszönöm a receptet, nagyon-nagyon finom lett!:))

    VálaszTörlés