2009. június 28., vasárnap

Brokkoli „besamel”mártásban – Nagy Vegetáriánus Kihívásra


A héten szombaton újra megtartottuk a „A Nagy Vegetáriánus Kihívás Napját”. Azért megint, mert a múlt héten is azt hittem, hogy ma van ez a nap. Nem baj, inkább kétszer mint egyszer sem. A kihívás nem is olyan egyszerű, mint amilyennek első hallásra tűnik, de vegaként persze nem a húsmentességgel van a baj. Inkább azzal, hogy nehéz olyan ételt találni, amiben se hagyma, se gomba, a család is hajlandó megenni és még érdemes is arra, hogy a lelkes bloggerina posztolja. 
Mivel múlt héten már kilőttem egy ételt, most törhettem a fejem egy újabb recepten. Aztán Gyerkőc segített ki, evett volna már egy kis brokkolit. Nekem meg beugrott e remek zöldség csőben sült változata. Na igen, de ahhoz kell tej, meg fehérliszt, meg sajt. Na ezek pont azok melyek allergia miatt, mostanság nem kívánatos vendégek a konyhámban. Persze néha teszek kivételt, de hogy ezek így együtt szerepeljenek az ételben, azt nem szerettem volna. Na igen, de az ízhatás is csak akkor ugyanolyan, ha minden a helyén van. Abban biztos voltam, hogy a tejet, rizstejre, a lisztet barna rizslisztre cserélem, de hogyan hagyhatnám el a sajtot? Ennek alternatívái, mint Cheezly és társai, még nekem se jönnek be túlságosan, hogyan adhatnám oda a családnak? Úgyhogy elkezdtem kísérletezni a fűszerekkel és láss csodát, a végeredmény majdnem tökéletes lett. Na de kezdjük az elején!


Hozzávalók:

3 közepes, de inkább nagy fej brokkoli (rózsáira szedve)
10 dkg barna rizsliszt
5 dkg pálmazsír
0,5 dl olaj
0,5 l natur rizstej
0,5 l víz
1 tk. hing
1,5 tk. mustár
szerecsendió
feketebors
veganatura ételízesítő

15 dkg reszelt mozzarella sajt


A brokkolit fűszeres vízben majdnem puhára főztem. Nem jó túlságosan megfőzni, mert akkor nagyon sok vizet magába szív, ami a sülés közben kijön a brokkoliból és eláztatja az egész ételt. 

Közben a pálmazsírt felolvasztottam, hozzátettem az olajat, mikor forró lett, beleszórtam a lisztet és megpirítottam. A rizstejet és a vizet felmelegítettem és folytonos kevergetés mellett, fokozatosan a rántáshoz öntöttem. Kell egy kis ideig főzni, mire kellőképpen besűrűsödik. Közben ízesítettem a hinggel, szerecsendióval, borssal, sóval és a mustárral. Ha nem a nevezetes alkalomra készítettem volna, hing helyett valószínűleg fokhagymát használok, de érdemes kipróbálni ezt az indiai fűszert, mert bár az illata nem túl bizalomgerjesztő, az íze annál jobb. Miután ezzel megvoltam, egy tűzálló tálban leraktam egy réteg brokkolit, (ha a főzővizét nem sikerült kellőképpen megsózni, itt még lehet rászórni pici sót), megöntöztem a besamellel és ezt addig ismételtem, míg tartottak a hozzávalók. Tetejére mártás került, még meglocsoltam egy pici olíva olajjal és reszeltem rá mozzarellát. Bár a mártásból kimaradt a sajt, azért a tetejéről nem akartam lespórolni.
Hideg sütőbe tettem, majd hőlégkeverésen 160 C-on 40 percig sütöttem. Picit izgultam, hogy mennyire lehet majd kiérezni a rizstejet, de szerencsére egyáltalán nem, sőt a fűszerezés mindenkivel feledtette, hogy ez azért nem ugyanaz az étel.


2 megjegyzés:

  1. Ó, most látom, hogy van még egy bejegyzés! Ez isteni, én is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. Bizony, bizony! Szegény brokkoli már kezdett megsértődni. Biztos vagyok benne, hogy ízleni fog, ha kipróbálod!

    VálaszTörlés