2009. június 17., szerda

Kesudió sült


Hetek óta készülök arra, hogy kipróbáljam Édes kötelesség Kesudió sültjét de vagy kesudió nem volt otthon, vagy padlizsán. Múlt hétvégén már minden alapanyag arra várt, hogy elkészítsem, de akkor meg túlvállaltam magam. A hűtőbe egy gombostűt sem lehetett volna már betenni, annyira tele volt. De most elérkezett a pillanat, és meg kell mondjam nagyon-nagyon finomra sikerült. Igazán nem is változtattam rajta, csak azért, mert a tudomány mai állása szerint ilyenkor már nem lehet póréhagymát kapni, így helyette vöröshagyma került bele és a fűszereket én Cajun fűszerkeverékkel helyettesítettem. Ettől egy kicsit csípős lett, pont annyira amennyire még jól esett. Egy hibája volt csak, a mennyisége. Ezúttal nem voltam résen és csak az eredeti recept szerinti méretben készítettem el. Nem fog sokáig kitartani, de majd ismételem. A köret nálam Basmati barna rizs volt és hogy ne legyen ilyen egyszerű, gondoltam egy merészet és felturbóztam egy kis előzőleg készített tejszines padlizsán szósszal.

Hozzávalók:

2 ek. pálmazsír
1 szál szárzeller (felszeletelve)
1 vöröshagyma (összeaprítva)
2 dl meleg víz 
1 evőkanál sörélesztőpehely
80 gr teljeskiőrlésű zsemlemorzsa
225 gr kesudió (darálva)
0,5 ek Cajun fűszerkeverék
1 ek barna rizsliszt
só, veganatura, fekete bors

Töltelék: 

10 dkg padlizsán (felkockázva)
8 dkg Kaliforniai paprika (felkockázva)
1 gerezd fokhagyma



A pálmazsíron megpirítottam a hagymát és a zellerszárat, megszórtam vega-mixel, ráöntöttem a meleg vizet és félretettem. 

Egy tálban összekevertem a kesudiót, a sörélesztőpelyhet, a zsemlemorzsát, a barnarizs lisztet, sót, borsot és hozzáöntöttem a hagymás keveréket. Jól összekevertem. 

A tölteléknek valókat egy serpenyőben pici pálmazsíron összepirítottam. 

Egy sima aljú őzgerinc formában beletettem a kesudiós massza felét, ráterítettem a tölteléket, majd belenyomkodtam a massza maradékát.
A 170 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt nekem aranybarnára sült.

Tapasztalat: A sütőformát én kiolajoztam, mert féltem, hogy bele fog ragadni, de azt hiszem ez teljesen szükségtelen, ugyanis kisül belőle annyi zsiradék, hogy simán kiborítható. Mikor még meleg nem könnyű vágni, talán KatAnyaka által megadott 180 ml vízmennyiség elegendő. Én azért tettem hozzá picivel többet, mert mikor összekevertem kicsit száraznak éreztem a masszát.

Ha valami különlegeset akartok kóstolni, vagy vendégeket vártok feltétlenül próbáljátok ki, mert nagyon kiváló étel.

Forrás: Édes kötelesség


2 megjegyzés:

  1. Egészen meghatódtam, mennyi receptem van itt :o)) Ez a kesu - sült meg nagyon guszta lett, kedvem lenne nekem is megint megsütni.

    VálaszTörlés
  2. És milyen sokat elkészítettem korábban, csak sajnos nincs róla kép. Például a meggyes-kukoricadarás cobblert 3 hete minden hétvégén meg kell sütnöm közkívánatra.Nem tehetek róla, a keresgélés végén sokszor nálad kötök ki :-)

    VálaszTörlés