2009. június 28., vasárnap

Kókuszkrémes palacsinta – Nagy Vegetáriánus Kihívásra



Gombhoz varrtam kabátot! Az egész onnan indult, hogy volt egy szavatossági idejében majdnem kimúlt kókusztejem, amit minél hamarabb el kellett használni. Rémlett, hogy KatAnyakánál valamikor régen olvastam egy gyors kókuszkrém receptet. Jó ez eddig megvolt, de mi készüljön hozzá? Gondoltam a palacsinta az éppen jó lesz, régen is volt, meg egy palacsinta töltelékeként éppen el tudtam képzelni a kókusz selymes ízét.

Persze nem hagyományos palacsintát sütöttem, lévén, hogy nem eszünk tojást. S mivel volt egy szintén haldokló zabpehelylisztem is, kinéztem magamnak egy azzal készült receptet. Persze más is volt benne, barna rizsliszt, meg méz, kevés étkezési keményítő, olaj, só, ráadásul én rizstejet használtam. Hát nagyon rosszul jártam vele. A tészta leragadt, mikor megfordítottam szakadt. Nagy nehezen, persze búzaliszt hozzáadásával sikerült kisütnöm, az íze nagyon finom volt, de mostanában azt hiszem kihagyom a palacsintasütést. A receptet le sem írom, nem akarok én kiszúrni senkivel, inkább majd valahogy, a következő öt éves tervben kikísérletezem, hogyan lehet ezt jól csinálni. Lehet, hogy csak nekem nem sikerült, mindenki más profi benne! De a kókuszkrémet azt mindenképpen próbáljátok ki hagyományos palacsintával, mert az íz hatás isteni. 

Hozzávalók:

1 l kókusztej
0,5 csésze barna nádcukor
4 ek. kukorica keményítő
víz


A kókusztejet feltettem melegedni, beleöntöttem a cukrot. Ha valaki nem találná elég édesnek, most kóstolja meg és tegyen még hozzá ízlése szerint. Közben egy tálban a kukorica keményítőt kikevertem annyi hideg vízzel, hogy egy folyós masszát kapjak. Vigyázat, nem kell hozzá túl sok, nem úgy működik, mint a liszt. Egy darabig úgy néz ki, mintha nem történne semmi, aztán meg hirtelen feloldódik. Mikor a tej felmelegedett, beleöntöttem az elkevert keményítőt és egy picit még kevergettem, míg besűrűsödik. Fontos, hogy a krémünk ne forrjon, mert az megváltoztatja a krém állagát. És már készen is vagyunk! Felhasználhatjuk melegen, mondjuk babapiskótát leöntve, vagy mint én hidegen, palacsinta töltelékeként. 


11 megjegyzés:

  1. szia. most leltem a blogodra. palacsintát valóban nehéz sütni sikérmentes lisztből, de nem lehetetlen. zabpehelylisztből egyszer sütöttem, de rizslisztből és hajdinából már többször, ki kell tapasztalni a dolgot és türelem kell hozzá:)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Köszönöm a receptet, vegyük hozzá a szezámos tofufalatokat is, jó? Mindkettő nagyon szép lett! Köszönöm, hogy csatlakoztál! Megengeded, hogy a szezámos tofufalatokat elküldjem a Harmonetnek? Ők is meghirdették a napot, és kérték, hogy majd küldjek nekik fotót meg receptet. Forrásmegjelöléssel feltennék magukhoz. Ha beleegyezel, kérlek, írj nekem a vegavarazs@1108.cc-re . Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Harmony!
    Igen én is most olvastam a blogodon, hogy a barna rizslisztes palacsinta is nehéz eset. Én is pont úgy jártam, mint te, egyik sikerült következő szakadt. Elég nagy volt a hibaszázalék. De majd gyakorlom.
    Vegavarázs! Köszi az elismerést, a brokkolis kaja lett a mostohagyerek?:) (Biztos, nem vetted észre.) Örömmel venném, ha a Harmonetnek küldenél receptet, meg fotót!

    VálaszTörlés
  4. Méghogy mostohagyerek :-) Az történt, hogy egyszerre írtunk egymásnak. Amikor ezt a bejegyzést írtam, még nem láttam a leveledet, amiben elküldted a linkeket. Az a jó kis brokkolis engem is nagyon vonz...

    VálaszTörlés
  5. Ne add fel Benzsi! én is egyre gyakorlottabb leszek. egyébként kisebb palacsintákat sütök, tehát kevesebbet öntök a sütőbe és így akkor fordítás közben nem törik el. de van amikor sikerül normál méretűt is sütni. :)

    VálaszTörlés
  6. Harmony!
    De ha kisebb palacsintákat sütök soha nem fogy el a tészta. Majd kicsit módosítgatom a receptet, próbálkozom, ha sikerül posztolom. Rémlik, mintha egyszer nagyon régen, már sütöttem volna olyat, amivel nem volt gond. De ez nem mostanában lesz. Most kipalacsintáztam magam egy időre.

    VálaszTörlés
  7. Én is így vagyok ezekkel a lisztekkel a palacsinta-sütésnél: hajdina, rizsliszt. Inkább sütibe teszem.
    Jó ez a kókuszkrém, meg a többi recepted is!!!!

    VálaszTörlés
  8. Renata, köszi! Minden elismerés jól esik egy kezdő bloggernek! Tőled, meg különösen, mert annyi jó recepted van, hogy sokszor leesik az állam, hogy miket csinálsz!

    VálaszTörlés
  9. Szia Benzsi!
    Tetszik a blogod.
    Ha nem bánod, gyorsan beszúrom ide, mi kell pl. egy jó zabpalacsintához. 1 csésze zabliszt, 1 csésze tk liszt, 1/4 csésze olívaolaj, 1 csipet só, annyi szénsavas ásványvíz, hogy palacsintatésztát kapjunk. Volt már, hogy sima vízzel kavartam. Csak álljon 1/4 órát sütés előtt. Az olajmennyiség sajna kell bele, különben szakad, szétesik.
    Hajdinapalacsintáról itt írtam:
    http://biobrigi.blogspot.com/2009/04/sokizu-hajdinapalacsinta.html

    Egyébként ezt a kókuszöntetet én is kipróbálom, jó, hogy eszembejuttattad. :)

    VálaszTörlés
  10. A .html lemaradt a végén a hivatkozásból. Bocs.

    VálaszTörlés
  11. Köszi Bridge! Leírtam a receptet, jól hangzik! Egy gondom van csak, hogy éppen a búzalisztet akartam kiküszöbölni a gyerek allergiája miatt. Persze nem sikerült, a végén került bele az is. Jó lenne egy olyan recept amiben nincs búzaliszt és mégsem szakad. De azért majd kipróbálom, a hajdinapalacsintával együtt! Örülök, hogy tetszik a blogom!

    VálaszTörlés