2009. június 16., kedd

A saláta és a Bragg Aminos dicsérete


Imádom a salátát. Elvarázsol az ízek kavalkádja, ugyanakkor az az összhang, amit egy jól elkészített saláta elpusztításakor érzek. Néhány ismerősöm csak fintorog, és meglepődve kérdezi, mi a jó ebben? Hogy lehet ettől jól lakni? És hús, az nincs hozzá? 

Szuper, hogy itt a nyár és egyáltalán nem okoz problémát az összetevők beszerzése, mindennek van íze és nem kell azon gondolkodni, hogy ez most még melegházi, vagy szabadföldi? A jó saláta elképzelhetetlen finom saláta öntet nélkül, amit szintén kiválóan lehet variálni anélkül, hogy egy csepp ecet, vagy majonéz kerülne a tányérba. Most lehet, hogy többen továbblapoznak, de aki marad annak bemutatom a kedvenc salátámat, konkrétan azt amelyiket egyik este vacsoráztam. Minden összetevő opcionális, lecserélhető bármi mással, de ezek így együtt nagyon finomak.

Hozzávalók:

2 marék saláta mix (most Bolero)
1 marék reszelt sárgarépa
1 szál angol zeller (csodás íze lesz tőle a salinak)
1 paradicsom
1 nagy szelet zöldpaprika, de ha van kaliforniai paprikával még jobb
8-10 szem olíva bogyó (én csak az olajban eltettet használom)
1 marék csíra ( most lila retekcsíra, brokkoli csíra)
1 ek. hamis parmezán (most csak sörélesztőpehely)
1 ek. szezámmag (tökmag, napraforgó, pirított kendermag)
1 chillis szójavirsli
olíva olaj ( szőlőmagolajjal, tökmagolajjal, szezámolajjal stb. is jó)
fél citrom leve
6-7 pumpa Bragg Aminos öntet (ha nincs, jó a szójaszósz)
Elkészítését nem spiláznám túl, mindenki tud salátát készíteni. Összedarabolom a hozzávalókat, beleteszem egy nagy tálba, megszórom a hamis parmezánnal, szezámmaggal és ráteszem az öntetet. Ha vendégem is van a salira, akkor külön szoktam összekeverni az öntetet, hogy biztosra menjek az ízeket illetően, de ha csak én eszem nem szórakozom vele, az arányok így nem mindig tökéletesek de ez így van rendjén. Az használ a salátának, ha egy 20 percet állni hagyjuk összekeverve, de sokkal tovább ne, mert különben összeesik az egész és úgy már nem túl bizalom gerjesztő.

Ami esetleg nem mindenki számára ismert, az a Bragg Amino öntet. Én elsőként a „A pH csoda” című könyvben olvastam róla. Felkutattam a fél várost, de akkor még nem lehetett nálunk kapni. Már le is tettem arról, hogy én ezt megkóstolhatom, amikor egyszer a Mediline Bionagykerben megláttam a szójaszószok mellett. Nem akartam hinni a szememnek (mikor az árát megláttam akkor sem), csak forgattam, olvasgattam, biztosra akartam menni, hogy ez AZ. Aztán végül mégis a kosaramban landolt. Bár a nagyobb kiszerelés jobban megéri, viszont csak a képen látható van spricnis változatban, úgyhogy beruháztam egyre. Mondhatom, hogy minden pénzt megér. (Na jó azért ennyire nem drága, ne ijedjetek meg, az arany azért többe kerül.) 
Amiért ne hagyd ki te sem, ha nem vagy allergiás a szójára és megteheted:
„A Bragg Folyékony amino, 16 féle aminósavat tartalmaz, természetesen megjelenő mennyiségben. Kiváló, egészséges és jóízű helyettesítője a tamarinak és a szójaszósznak. Nem erjesztett, vagy hőkezelt, gluténmentes. Kis mennyiségű természetes sót tartalmaz. Hozzáadott sót nem tartalmaz.”
Ami még fontos, nem tartalmaz egészségtelen alapanyagokat.

A pumpás változattal szerintem jól lehet takarékoskodni, nekem több mint egy hónapja megvan, minden este teszek a salátámra és félig van a 180 ml-es a flakon.


2 megjegyzés:

  1. Ez a saláta istenien néz ki! Nagyon hasonló az ízlésünk, én is elélnék csak salátán!

    És örülök, hogy neked is van blogod!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Gitta! Aranyos vagy! Remélem egyszer a potlukra is eljutok és végre találkozhatunk személyesen. Igyekszem nyers ételeket is feltenni, de abban még nem vagyok túl jó. De majd gyakorolom!

    VálaszTörlés