2009. június 21., vasárnap

Szezámos tofufalatok- Nagy Vegetáriánus Kihívás Napja


Fel sem merült bennem, hogy ne csatlakozzak ehhez a nagyszerű kezdeményezéshez. Sajnos teljes egészében betartani nem tudtam, mert vendégségben voltunk tegnap és az ételbe volt gomba. Viszont kimondottan az én kedvemért készült húsmentes fogás, így nem akartam a háziasszonyt azzal sokkolni, hogy nem eszem belőle. Így aztán csak félig feleltem meg a felhívásnak, de azért közzé teszem a receptet. A tofu az egyik kedvenc fogásom. Sokféleképpen készítettem már el, de nálam a number one ez az étel. Tavaly sikerült olyan mennyiségben fogyasztanom belőle, hogy még allergiát is kiváltott nálam, úgyhogy néhány hónapig nélkülöznöm kellett. Kitisztult a szervezetemből, úgyhogy már bátran ehetem, de a gyakoriságra most már nagyon odafigyelek.

Hozzávalók:

50 dkg tofu
2 gerezd fokhagyma (ezt most a felhívásnak megfelelően kihagytam)
2 ek. reszelt friss gyömbér
1 ek. barna nádcukor
0,8 dl szójaszósz
15 dkg szezámmag
2 ek. kukoricaliszt
1 ek. teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 citrom leve (opcionális, az eredeti receptben nem szerepel)
olaj

A lecsepegtetett tofut kockára vágtam, és a gyömbérből, cukorból, szójaszószból és citromléből készített pácba tettem. Ha fokhagymát is teszek bele, akkor az is a páclébe megy bele. Érdemes a levet megkóstolni, mert ilyenkor még lehet változtatni az arányokon. Egy kicsit sósnak kell lennie, mert a tofu ízetlen, mindig a fűszerezésen múlik, hogy fincsi lesz-e a végén. Én egy lapos edénybe szoktam beletenni a tofukockákat, félig lepi el a pác, és egy óra múlva megfordítom őket, és még egy órát hagyom a lében.

Közben a szezámmagot és a két féle lisztet összekeverem és amikor letelt a pácolási idő, ebben forgatom bele a tofut.

Úgy egy ujjnyi olajat hevítek fel serpenyőben és több részletben sütöm ki a kockákat. Mi tepsiben sült rozmaringos-paradicsomos krumplival ettük.
Forrás: Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv


5 megjegyzés:

  1. A kaja nagyon klassz!! Csak elnézted a dátumot, kedves Benzsi, egy héttel később, azaz 27.én lesz a nagy nap. Sebaj, legalább tuti lesz akkor is valami fincsi recepted!! :o)

    VálaszTörlés
  2. Na, de béna vagyok! De legalább akkor tutira be is tudom tartani, nem megyünk vendégségbe. Köszi, hogy szóltál!

    VálaszTörlés
  3. Benzsi, nagyon klassz recept! Biztos vagyok benne, hogy mások is örülnek majd neki!

    VálaszTörlés
  4. Megcsináltam, nagyon finom lett!! (Igaz, két napot "ázott" a páclében, mert a hűtőben felejtettem, lehet hogy ettől lett ilyen jó :-)
    Salátával és barna rizzsel, illetve kelkáposzta főzelékkel ettük, biztos hogy máskor is csinálok ilyet. Köszönet a receptért!

    VálaszTörlés
  5. És tessék! Vegavarázs gondolata milyen gyorsan teljesült is!
    Vixi örült a receptnek, én meg annak, hogy örömet tudtam szerezni!
    Máskor is szívesen Vixi!

    VálaszTörlés