2009. június 30., kedd

Kurma dásza pizzája


Megleptem magam egy új szakácskönyvvel. Már egy ideje nézegettem Kurma Dásza Ínycsiklandó vegetáriánus ételek című szakácskönyvét. Az Interneten azért nem rendeltem meg, mert nem nagyon szeretem a csomagküldés tortúráját, a könyvesboltban viszont majd 2000 Ft-al többért árulták, mint a neten. Egyik vásárolgatós, ügyintézős napom alkalmával, valami nagyon vonzott a Napos Oldal Bioboltba, ahol gyakran szoktam ebédelni, viszont az utóbbi időben viszonylag ritkán fordultam meg. Mikor beléptem a szemem rögtön a könyvespolcra tévedt, és ott mosolygott rám a vágyott könyv, ráadásul az Internetes áron. Sejthetitek ezek után mi történt….
Egyébként a könyv átlapozása is több meglepetést okozott, mert egészen más, mint a polcomon szintén megtalálható krisnás szakácskönyv, Rohini Dévi Dászi Vegetáriánus szakácskönyve. Míg utóbbi inkább a hagyományos indiai konyha ételeit jeleníti meg, előbbi viszont a hagyományos indiai ételek mellett mindenki számára elfogadható ételeket is tartalmaz. Az is találhat kedvére valót, akinek családtagjai elutasítanak minden szokatlan, új ízt. Gondoltátok volna, hogy egy ilyen szakácskönyvben lehet ratatouille, quiche, dolmadesz, paella, vagy gnocchi?
Az első recept, amit a könyvből készítettem egy pizza, de valószínűleg nem állok meg itt, mert nagy sikert aratott.
A heti egyik tészta ebédből maradt jól sikerült szószt használtam fel alapnak, de legközelebb kipróbálom a könyvben ajánlott szószt is.


Hozzávalók:
Alap:

3 tk. (15 ml) friss élesztő
0,5 tk. (2 ml) cukor (nálam barna nádcukor)
0,5 pohár (125 ml) langyos víz
1,5 pohár (375 ml) finomliszt (nálam fele-fele tk. tönkölybúza + kenyérliszt)
0,25 tk. (1 ml) só (nálam himalaya só)
2 ek. (40 ml) olívaolaj (én ennél picit több olajat használtam)

Szósz receptjét itt találod

Feltét:

125 g reszelt mozzarella sajt
2 ek. (40 ml) reszelt parmezán (ezt én kihagytam)
1 pohár (250 ml) vékony padlizsáncsík, olajban sötét aranybarnára sütve, majd megsózva
1 kisebb piros kaliforniai paprika kockára vágva (ezt én kihagytam)
60 g fekete olajbogyó, kimagozva, félbevágva

Nálam még szerepelt:

lilahagyma karikák
sonkakockák (nem vegáknak)
reszelt chezzly mozzarella style
1 poharas szójajoghurt (fokhagymával és sóval elkeverve)
zöldpaprika karikák (nálam csípős)



Egy tálba belemorzsoltam az élesztőt, hozzátettem a cukrot és hozzáöntöttem a víz felét és felfuttattam az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáltam, majd a közepébe öntöttem az élesztős keveréket és a robotgéppel elkezdtem dagasztani. Miközben a gép dolgozott hozzáadtam az olajat, a sót és a maradék vizet és 10 perc (gépi)munkával tésztává gyúrtam. Enyhén kiolajozott tálba tettem, letakartam és meleg helyen (én az 50 fokosra felmelegített és kikapcsolt sütőben) kétszeresére kelesztettem. ököllel, kicsit lenyomkodtam és kör alakúra nyújtottam. Az eredeti recept szerint egy 25 cm-s pizzasütő formába kell teríteni, de nekem csak 32 cm-s van. Én mindjárt tripla adagot készítettem, ráadásul nem is sikerült pontosan elvágnom, úgyhogy nekem lett egy vastagabb, szerintem éppen jó, egy vékonyabb és egy ultra vékony tésztám. Legközelebb ezt a három adagot fogom két formába osztani, vagy 4-szeres mennyiséget gyúrok és ezt osztom 3 részre. Aki csak egy pizzát akar sütni, de 32-es a sütője, az inkább nyújtsa vékonyabbra, mert az is finom lesz (vagy szerezzen be egy kisebb sütőformát).

Miután ezzel megvoltam, rákentem a szószt. Persze három pizzára nem volt elég, csak 2,5-re, úgyhogy megint trükköznöm kellett.
Egy kis poharas szójajoghurtba belevágtam egy gerezd foghagymát, sóztam és ezt kentem rá a csupaszon maradt tésztára.

A szósz tetejére elosztottam a padlizsánszeleteket, a hagymakarikákat, a csípős zöldpaprika karikákat és a felezett olajbogyót. A húsevő szekciónak tettem rá sonkakockákat, majd a paradicsomszószos verziót megszórtam a mozzarella sajttal, a szójajoghurtosat pedig a reszelt chezzly-vel. A 220 C-ra előmelegített sütőben, nekem 15 perc alatt sültek meg.

Az eredeti recept szerint a sajt felét a feltét alá, másik felét pedig a tetejére kell szórni, ha így jobban tetszik, válaszd ezt a megoldást.

Eredetileg nem eszem sajtot, de a pizzát nem igen tudom mással elképzelni, úgyhogy ez esetben kivételt tettem. Azért kísérleti jelleggel, a fél pizzára chezzly-t szórtam, kíváncsi voltam, hogy sütve milyen íze van, mert „nyersen” nem nagyon ízlik az a kicsit savanykás íz hatás. Azt kell mondjam, hogy kellemesen csalódtam, mert miután megsül, már nem érezhető olyan intenzíven, mint sütés előtt. 
Mindenkinek nagyon ízlett, máris várják az ismétlést!


Forrás: Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek


6 megjegyzés:

  1. Benzsi, ismerek valakit, aki e könyv kiadójának a munkatársa. Vegavarázs néven működtet egy gasztroblogot is... :-) Ha legközelebb ilyesmire van szükséged, szólj, jó áron tudok neked szerezni. Krisnás szakácskönyvekben otthon vagyok. Egyébként Kurmának van még vagy 3 könyve, igaz, csak angolul, de azok is szenzációsak.

    VálaszTörlés
  2. Óóó ha tudtam volna! De köszönöm szépen, biztosan élni fogok vele, mert nagyon tetszik ez a könyv. Angol nyelv nem akadály, a legközelebbi adandó alkalommal, mikor szakácskönyv vásárlásra adom a fejem megkereslek!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is meg van ez a könyv és tényleg több olyan receptet tartalmaz, ami "nemzetközibb", mint a többi ilyen jellegű szakácskönyv.
    A képek is nagyon jók benne.

    VálaszTörlés
  4. Renata!
    Készítettél már el belőle valamit? Neked mi a tapasztalatod?

    VálaszTörlés
  5. Őszintén szólva még nem sok mindent, mert van amikor nincs éppen az a hozzávalóm (pl. avokádó vagy az okra az szezonális itt nálunk stb.) Sokszor az ottani alapanyagok itt nagyon drágák. Amit készítettem az a burgonyás lencsesült volt,és valamelyik leves.
    Inkább ezekből főzök gyakrabban:
    Govinda szakácskönyve, Tiszta ízek, illetve Indiai vegetáriánus konyha.

    Ezekben több olyan étel van, ami bevált és kedvenccé vált. Ugyanakkor én kipróbálnék másokat is, a Kurma dászából, csak sokszor sietni kell és gyorsan valami "tutit" kell főznöm...

    VálaszTörlés
  6. Van jó néhány vegetáriánus szakácskönyvem, de amiket felsoroltál egyáltalán nem ismerem. olyan nehéz egy átlagos könyvesboltban ilyen különleges könyvekhez hozzájutni. Vegetáriánus szakácskönyvből nagyon gyenge a kínálat, pedig forgalomban rengeteg van.

    VálaszTörlés