2009. szeptember 8., kedd

40 lettem

Na nem most, hanem szeptember 2.-án, de vasárnapra tudták a családtagjaim szabaddá tenni magukat. Még augusztusban eljátszottam a gondolattal, hogy miket készítek majd nekik a szülinapomra, hosszú volt már a lista, mikor felötlött bennem, hogy talán a 40.-en nem kéne főznöm, hiszen ez az én napom. Na jó, de akkor hová menjünk? Olyan túl sok kedvenc éttermem nincsen és valami különlegeset akartam. Első helyen nálam a Dionysos étterem van a Belgrád rakparton, és nagyon szeretem a Wasabit is (azt hiszem apukám kiakadt volna a japán konyhától), meg az indiai konyhát, de most mégis inkább egy másik mellett döntöttünk, ahol már szintén megfordultunk néhányszor. A családomnak nem árultam el, hová is megyünk, hagy legyen nekik meglepetés. Volt is egy kis aggodalom, sógornőm óvatosan meg is kérdezte, egyen-e otthon valamit indulás előtt? Először nem értettem a kérdését, aztán rájöttem, hát persze, attól fél, hogy esetleg vegetáriánus étterembe viszem, ahol neki (és a többieknek) nem sok minden terem. Na ez jó nagy poén lett volna mindenkinek, de nem hiszem, hogy nevettek volna rajta. Engem is folyamatosan lebeszélnek, nem, hogy ők egyenek tofut, meg szejtánt, csicseriborsót, vagy quinoit! Azt sem tudják ezeket eszik-e, vagy isszák. Nem kiszúrni akartam a családommal, hanem megebédeltetni őket egy számukra ismeretlen és az utolsó pillanatig titkos helyen. Nektek azért elárulom, Visegrádon a Reneszánsz étteremben voltunk. 



Szeretem ezt a helyet, mert olyan kellemes reneszánsz hangulatot áraszt, minden részlete kidolgozott, halkan szól az élő lant muzsika és a kaja egyszerűen isteni. Erről azért vannak pontos fogalmaim, mert még mindenevő koromban, volt alkalmam néhány ételt kipróbálni náluk. Most azért már nehezebb dolgom volt, amit persze tudtam, mert a neten lévő étlapot alaposan átbogarásztam, mit is tudnék én ott enni. Azt nem állítanám, hogy vegetáriánus ételekből nagyon nagy volt a választék, vegánra már nem is számítottam, de az az egy főétel végülis elnyerte a tetszésemet és így szívesen látogattam el oda. Nem is kellett csalódnom sem nekem, sem a többieknek. „Tejszínes erdei gombakrém leves és Pirult káposztával és erdei gombával töltött házi lepények bundában, sajtrudacska, házi kertek abált zöldségeivel” volt az én étkem, a többieknek pedig „Reneszánsz és Mátyás tálakat rendeltünk” amin volt minden főleg húsországból. 


A Mátyás tálon „Hízott liba címeres mája, kövér lúdfi combja, mérges pulyka mellyehúsa, tejes malac bordahúsa, töltött házi lepény, almás, veresboros káposzta, hideg és meleg mártások, sajtos és sült pityóka” a Reneszánsz tálon „Hegyi patak nemes hala egyben sütve, fogas halának színhúsa, érlelt tikfi mellyehúsa, házi disznó szűzcémere, sajtnak ropogós rudacskája, kerti zöldségek, egybesült héjas pityóka”. 

A mártások között volt egy kicsit rózsaszínbe hajló, fokhagymás mártás ami nekem mindig is a kedvencem volt, de még most sem tudom, hogy miből készült. (Ha valaki tudja ossza meg velem az információt.) 


Édességet csak azért nem ettünk, mert már mindenki kidőlt a hatalmas adag ételtől, meg egyébként is várt ránk otthon két torta. Nagyon kellemes hangulatban telt az idő, mindenki elégedett volt, ha valaki arra jár feltétlenül térjen be hozzájuk. 
Egy jó kis program, mi is többször végigjártuk már, sétahajóval felmentünk Visegrádig, aztán fel a fellegvárba gyalog (sportcipő ajánlott), majd lefelé megálltunk az említett étteremnél és pótoltuk az elégetett kalóriákat, végül vissza hajóval. Most persze ez kimaradt, de nem is ezért mentünk. 

Mire haza értünk azért még tudtunk enni a tortákból, de inkább csak egy jelképes mennyiséget. 
A Tiramisu torta a Napos Oldal Bioboltból volt, tojás és tejmentes, barnanádcukorral készült. Bár a tiramisuhoz kevéssé hasonlít, azért nekem nagyon ízlett. Nem volt túl édes és a krém is, a tésztája is fincsi volt. A másik torta egy kelkáposztát formázott, de nagyjából ez minden ami az egészséges vonalat képviselte benne. Egyetlen falatot kóstoltam meg belőle, csak azért, hogy megtudjam milyen. Belül eperkrém borította, szerintem nagyon édes volt és a marcipánt meg sem kóstoltam hozzá. Azért a csapat vegyes étrendű szekciója (valamiért ők voltak többen) szerint jó volt az is.



A teljességhez hozzátartozik, hogy a héten volt még egy tortám, de arról sajnos kép nem készült. Zsuzsi barátnőm és családja lepett meg vele. Egyszer csak beállítottak hozzánk egy tortával, ami nagyon-nagyon jó volt. Nem tudom milyen néven futott, de citrom és kókusz volt benne az biztos. A szintén vegetáriánus Napfényes Étteremből való, ahol kiváló ételeket lehet kóstolni. Én teljesen meghatódtam, mert egyáltalán nem számítottam a látogatásra és jól esett, hogy gondoltak rám.


Igazán jól sikerült a vasárnap is, jó volt a hangulat és én nagyon boldog voltam, hogy azokkal tölthettem egy napot, akik igazán közel állnak hozzám. Talán a véletlen műve viszont, hogy egy szék üresen maradt, hiszen nincs 7 személyes asztal, vagy talán azért, hogy emlékezzünk a nagymamámra, aki nemrég még köztünk volt, de már nem érhette meg a napot amikor unokája 40 éves lett. Bízom benne, hogy fentről figyelt bennünket és örült a szíve, hogy így együtt lát minket.



17 megjegyzés:

  1. Isten éltessen !
    Számomra a 40.- kissé sokkoló volt, de azóta is elég jól telik-:)
    Judit.

    VálaszTörlés
  2. Benzsi, Isten éltessen!!! 40 után is van élet, sőt....:)

    VálaszTörlés
  3. Judit, köszönöm szépen! Engem egyáltalán nem sokkolt, valahogy nem érzem magamat annyinak. Számomra ez csak egy szám, de mivel kerek, jó volt egy kicsit nagyobb felhajtást csinálni belőle.:))


    KataKonyha, köszönöm szépen! Igen, nekem is úgy tűnik, hogy van. Eszembe jutott, hogy mikor gyerek voltam és a szüleim ebben a korban voltak, nekem sokkal idősebbnek tűntek, mint amilyennek én most érzem magam! És ez jó.:))

    VálaszTörlés
  4. Szeretettel gratulálok, Isten éltessen sokáig!! :-))
    Visegrádon nyaraltunk, szenzációs a Reneszánsz Étterem! A blogomban írtam is róla, nagyon-nagyon finomakat ettünk. A párolt káposztát pl. mézzel ízesítették, egészen különleges volt. Ahogy a tárkonyos őzraguleves is. A kiszolgálást külön megköszöntük, pazar volt. Külön figyeltek a gyerekekre is, hogy ízlik-e nekik minden, a biztonság kedvéért hoztak nekik sültkrumplit is. Remek választás volt ott ünnepelni. :-)
    Még egyszer Boldog Szülinapot!! :-))

    VálaszTörlés
  5. Yasmine, köszönöm szépen! Én is úgy érzem, hogy jó választás volt. Olvastam a visegrádi nyaralásotokról, nagyon klassz lehetett. Szeretem azt a környéket Szentendrétől Esztergomig gyönyörű helyek vannak arrafelé. Párolt káposztát én is ettem, nagyon finom volt az is, meg minden amit csak az asztalra tettek. A tárkonyos ragulevesekért rajongtam húsevőként. A tárkony egy nagyon kellemes kis fűszer, tettem már más levesbe is, amibe hús nem volt, de krumpli igen és mondhatom, hogy nagyon jól megbolondította.

    VálaszTörlés
  6. Drága Benzsi, Isten éltessen sokáig!!!! ( És igen, gyerekként én is úgy néztem a 40 - esekre, hogy húúúú, de öregek, ma már persze nem így gondolom én sem :o)))

    VálaszTörlés
  7. Boldog szülinapot így utólag is....
    Persze,hogy nem rázott meg, nem is vagy annyi, csakis naptárilag. Az meg nem számít:))
    Úgysem hiszi el senki....Vagy ha igen, keresni fogják, mi a titkod!

    VálaszTörlés
  8. Benzsi, az Úr áldjon meg és éltessen még nagyon sokáig!
    Tetszik, hogy ilyen nyugodtan fogadod ezt a kerek számot, ez az igazi hozzáállás! ;-)

    VálaszTörlés
  9. boldog szülinapot! már írtam, csak elveszett..
    így most újra :)

    VálaszTörlés
  10. Biztos vagyok benne, hogy a nagymamád ott volt veletek, és jól is érezte magát.

    Nagyon boldog születésnapot így kicsit megkésve is. Velem is nehéz dolgod lett volna, mert én is előre rettegtem volna, hogy hova megyünk enni!:DD


    Jah, és még valami, nézd mit találtam: http://gergelyne.blogspot.com/ Van egy blognévrokonod... Lehet, hogy szólni kellene neki, hogy ez így gáz. Szerintem. De tudod, én néha kicsit/nagyon direkt vagyok...

    A jó Isten éltessen erőben, egészségben, békességben, boldogságban.

    VálaszTörlés
  11. Isten éltessen! Bár már nem nagyon emlékszem, milyen volt 40 évesnek lenni, de tényleg van még élet utána.:))

    VálaszTörlés
  12. Én pedig pont azon a napon a 26-ot! Isten éltessen téged és a szeptember 2-án születetteket!!! :D

    VálaszTörlés
  13. Lányok! Mindenkinek nagyon köszönöm a jókívánságokat!!!! Nagyon jól esett, hogy nem mentetek el szó nélkül a szülinapom mellett.


    Kata,valahogy innen nézve olyan fiatalok vagyunk. Mondjuk az is hozzátartozik, hogy én már sokkal lazább szülő vagyok, mint amilyenek a szüleim voltak. Nálunk ritkán van erőfitogtatás, csak, ha nagyon szükséges, de persze erről lehet, hogy a fiamnak más a véleménye.


    Trinity, jaj de drága vagy! A titkom, ha van, az a pozitív életszemlélet azt hiszem. Ritka az a nap, amikor az élet negatív oldalát látom meg.


    Szamóca, miért aggódnék? Úgy gondolom, hogy a ráncaim is hozzám tartoznak és büszkén viselem, mert érett nővé tesznek és ez sokkal több, mint amit 20 évesen tudhat az ember.


    Mirelle, :))


    Nana, jó, hogy újra neki rugaszkodtál!


    Szepyke, köszönöm, hogy együtt érzel velem!! Ha veled egyszer enni megyek, te választhatsz éttermet. Megígérem! Csak legyen vega kaja:))
    Köszi, hogy szóltál sweet home ügyben. Irtam a gazdájának, bízom benne, hogy pozitívan reagál.


    Harmony,köszönöm:)

    Palócprovence,a fényképedből ítélve, olyan nagyon régen nem lehetett az 40. szülinap!!:))


    Kenyi, neked is nagyon boldog szülinapot, mi 2.-ai szüzek tartsunk össze!:))

    VálaszTörlés
  14. 40??????? simán letagadhatsz egy tizest :))))

    Isten éltessen sokáig eröben, egészségben!

    VálaszTörlés
  15. Mian, köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy!!:))

    VálaszTörlés