2009. szeptember 29., kedd

Csőben sült burgonyás zeller


Néhány évvel ezelőtt vásároltam egy VegaFitt című magazint, ami tele van jobbnál jobb vegetáriánus receptekkel. Vannak benne tarte-ok, quiche-ek, pizzák, felfújtak és csőben sültek, kenyerek és más péksütemények, lasagne-k és rétesek és persze sütemények.
Tényleg nagyon klassz kis újság 101 recepttel, szép képekkel. Azt sajnálom viszont, hogy az ételek többségénél használnak tojást, ráadásul ez a például a quiche-k esetében nem is nagyon helyettesíthető semmivel. Szomorú az is, hogy ebből a kiadványból csak ez a szám jelent meg (legalábbis ismereteim szerint), amit azért nem értek, mert nem tudom elképzelni, hogy ne lenne kereslet egy magyar nyelvű vegetáriánus recept magazinra. 
Az étel, amit most kiválasztottam belőle, nagyon egyszerű mégis nagyon finom, az egyszerű tepsis krumplit egy kicsit magasabb szintre emeli, érdemes kipróbálni, de szigorúan csak zellerkedvelő olvasóknak ajánlott, átható zeller íze miatt.



Hozzávalók:

35 dkg krumpli
20 dkg zeller
2,5 dl tejszín (nálam 2 dl szójatejszín+ 0,5 dl kókusztej)
10 dkg reszelt ementáli sajt (nálam trappista)
himalaya só
őrölt fekete bors
szerecsendió
1 ek friss zöldfűszer (nálam ez nem volt)
olívaolaj (eredeti receptben nem szerepel)

A meghámozott krumplit és zellert megmostam és vékony szeletekre vágtam, és egy tepsibe rétegeztem. Minden réteget megszórtam sóval és egy kis borssal. (Eredeti recept szerint felfújtas formába kellett volna tenni (30X20), de én dupláztam az adagot, így már nem fért volna bele.
A tejszínt (+ kókusztejet) összekevertem a reszelt sajttal, sóval, borssal, szerecsendióval és a zöldségekre öntöttem. Meglocsoltam egy kis olívaolajjal, majd alufóliával letakartam (eredetileg nem írja, de én jobbnak láttam letakarni) és 180 C hőlégkeverésen addig sütöttem, míg a krumpli és a zeller megpuhult, majd levettem a fóliát és megpirítottam a tetejét. Töltött kelkáposztalevéllel ettük.
Nálam az arányok egy picit elcsúsztak, így a sajt és a tejszín mennyisége kevesebb lett, legközelebb többet teszek bele, de a recept az az eredeti arányokat tartalmazza.



13 megjegyzés:

  1. A zellertől gyakran idegenkedem (azon túl, hogy a levesekbe természetesen belefőzöm, illetve a szárzellert másképp is szeretem.)
    De ez az étel annyira harmonikusnak és finomnak tűnik, hogy ki fogom próbálni. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomnak néz ki.Szeretem a krumplit és a zellert is.

    VálaszTörlés
  3. Ismertem ezt a receptet, zeller nélkül. Szerintem nagyon finom zellerrel is, egy kicsit különlegessé teszi. Azért jött most jókor ez a recept, mert halat csinálok estére, és gondban voltam a körettel. Azt hiszem, Apát meglepem ezzel az újdonsággal. Köszönöm! :))

    VálaszTörlés
  4. Napmátka, szivesen! Ha idegenkedsz a zellertől, picit csökkentsd a mennyiségét, akkor nem lesz annyira uralkodó.:))


    Belly, ha szereted őket külön-külön, feltétlenül próbáld ki együtt is, nem fogsz csalódni.:))


    Yasmine, szivesen! A halhoz isteni lesz, ebben biztos vagyok. Nekem másnap mégjobban ízlett, méginkább összeértek az ízek. Karácsonykor mi a rántott halhoz mindig ecetes krumplisalátát készítünk, abban is van zeller bőven és nagyon jók együtt.:))

    VálaszTörlés
  5. Hallóóóóóóóó! Én úgy kérnék ebből az ételből, hogy ne legyen benne zeller. Úgy viszont jöhet egy jó nagy tányérral!

    VálaszTörlés
  6. Guszta és mivel minimum 10 napja nem volt nálunk rakott krumpliszerűség, a jövő héten beiktatom...

    hoztam valamit:
    http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/10/blogger-oscar-dij.html

    VálaszTörlés
  7. Szepyke, mindjárt sejtettem, hogy a zeller nem a barátod! Máris csinálom anélkül!:)) Csak nem hazataláltál?



    Renata, biztosan ízleni fog, de majd írd meg, tényleg úgy volt-e. Máris nézem a linket!:))

    VálaszTörlés
  8. Már kedd éjjel itton voltam. Nem mondom, hogy szívesen, de majd visszarázódom, és biztos fogom tudni mondani azt is.

    És képzeld, nem ismerik a fehérrépát! Nincs. Csak paszternák.
    A petrezselyemről azt hiszik, hogy magról nő....

    VálaszTörlés
  9. Szepyke, azért én örülök, hogy megérkeztél! van elmaradásom az írásaidat illetően, mert nagyon zsúfolt hetem volt, de pótolom.
    A paszternákért sajog a szívem, állítólag rántva nagyon finom, de nekem még itt nem sikerült vennem.:))

    VálaszTörlés
  10. Hát, az egy dolog, hogy régen jártál nálam, de magadnál is régen voltál, halló!:)

    Remélem, nem az van a háttérben, hogy ülsz valahol valami jó kis házikenyérrel, és titokban valami csipős kolbászt eszel friss újhagymával? Jaj, ha így van, írjál azért róla! Ha nem, akkor meg hova lettél?:)))

    VálaszTörlés
  11. Szepyke, már megint a szívembe zártalak. Olyan jót nevettem az írásodon és nagyon jól esik, hogy hiányolsz. Nem, nem szoktam rá a kolbászra és sajnos kenyeret sem sütöttem hetek óta. Kicsit hanyagolom a blogírást, mert azt sem tudom, hol áll a fejem. Sokat kell dolgoznom mostanában, de majd kialakul a rendszer és én visszatérek. Sajnos mostanában olvasgatni se nagyon van időm, csak éppen átfutom a posztokat és robogok is tovább. Főzni is nehezemre esik, még odáig se nagyon jutok el, hogy valami kreatívat találjak ki. Remélem a jövő héten már jobb lesz a helyzet. Köszönöm az érdeklődésedet és, hogy feltűnt neked, hogy nem vagyok meg!:))

    VálaszTörlés
  12. Hát, még jó, hogy feltűnt. Az egyetlen vagy, aki habár, nem "húsevő" mégis megérted az én húsevőségem.
    Arról, hogy munka, blogírás, blogolvasás, időhiány, mesélhetnék én is. Van, hogy azért nem nyitom meg a blogokat, mert akkor órákra leragadok a gépnél, közben meg úszik minden...
    Szóval, ha majd lesz időd, jössz, ezt úgysem lehet, csak úgy abbahagyni!
    :)
    A kolbászos dolgot meg majd átgondolom, hogy elhiszem e!:))))

    VálaszTörlés
  13. Szepyke, igyekszem tiszteletben tartani az enyémtől eltérő étkezési szokásokat, és nem felejtem el, hogy én sem vegaként születtem. Így legalább joggal várhatom el, hogy az én szokásaimat is elfogadják. Ez persze nem mindig jön össze, vannak olyan mindenevők akik mindenáron meg akarnak győzni, hogy hülyeség amit csinálok. Vagy inkább saját szokásaikat próbálják (ön)igazolni. Persze majd utóbb fog kiderülni kinek van igaza, de minek erről parázs vitát folytatni? Mindenki úgy éljen ahogy saját érzései diktálják, ha nem jön belülről a változtatás igénye, vagy a szükség nem hozza úgy, úgysem lehet senkit meggyőzni, meg minek is. Persze ha valaki segítséget kér, mert eljött az ideje a változásnak szívesen segítek.:))

    VálaszTörlés