2009. július 29., szerda

Az életmód befolyása az egészségre, avagy a civilizáció mellékhatásai 1


kép innen
A legutóbbi „Főzz az egészségedért” írásom végén ígéretet tettem arra, hogy legközelebb arról fogok szólni, hogy miért öregszünk és betegszünk meg idő előtt és utolsó éveinket miért töltjük nyomorúságosan, fájdalmaktól meggyötörve, miközben lehetne ez másként is. 

Amikor még fiatalok vagyunk és energikusak, vajmi keveset foglalkozunk azzal, hogy mi lesz velünk 30-40 év múlva. Azt látjuk, hogy az általunk ismert idős emberek legtöbbje feledékeny, nehezen mozog, különböző betegségekkel küzd, ezért az öregkort egyfajta büntetésnek gondoljuk, amiben több a fájdalom, mint az öröm és ami egyszer mindenkit utolér. Aztán ahogy telnek az évek számunkra is eljön a nap, mikor azzal szembesülünk, hogy aktivitásunk megkopott, nehezünkre esnek bizonyos dolgok, romlik a hallásunk és a szemünk, fájni kezdenek az izületeink….. 
És ezt mindenki természetesnek gondolja. Sokszor hangzott már el a fülem hallatára a mondat: 

„Hát megöregedtem, beteg vagyok nincs mit tenni, el kell fogadni, hogy nem mennek már úgy a dolgok mint régen!”

Ezt sokáig, addig amíg nem kezdtem el az egészséges életmóddal mélyebben foglalkozni, én is elhittem, de ma már más a véleményem. Persze a betegségek kialakulását nem lehet csak a táplálkozás számlájára írni, hiszen akkor figyelmen kívül hagynánk, hogy minden betegségnek van egyfajta lelki háttere is (feldolgozatlan sérelmek, előző életből hozott traumák, büntetések), illetve vannak olyan tényezők is, mint a rossz levegő, a rohanó- stresszes életmód, a mozgásszegénység, a negatív gondolkodás stb., amik szintén sokat nyomnak a latban. 
A lelki okok feloldása nagyon-nagyon fontos és számos ezoterikus és materialista lehetőség van rá amire én nem térnék ki. Ugyanilyen lényegesnek tartom a stressz megszüntetését és feldolgozását is, amiben kulcsszerepet kap a pozitív gondolkodás,és a szeretet is. Az egészség megőrzése szempontjából ami még említésre érdemes, az a fizikai terhelés megtartása. Észrevettétek már, hogy a legtöbb idős ember állapota akkor kezd el rohamosan romlani amikor abbahagyják a munkát?
 Amin talán kevés lehetőségünk van változtatni az a levegő. Vannak szerencsésebbek, akiknek megadatott, hogy legalább szabadidejükben jó levegőt szívhatnak és vannak akik egy büdös városba kényszerülnek. 
kép innen

Én azt gondolom, hogy a szervezetünk egy valóságos csoda! Ha nem terheljük meg minden fronton, akkor meg tud küzdeni a légszennyezettséggel, vagy egyéb el nem kerülhető méreganyagokkal. De ehhez az kell, hogy mi magunk megtegyünk mindent, hogy megkönnyítsük a dolgát és ne azt mondjuk, amit már szintén hallottam számtalanszor, hogy „ Minek ezzel foglalkozni, úgyis minden tele van méreggel!” Igen, de nem mindegy, hogy abból mennyit juttatunk a szervezetünkbe, illetve milyen eszközöket, lehetőségeket alkalmazunk azok semlegesítésére.

A betegség ugyanis nem más, mint az egyébként harmonikusan működő, mérnöki pontossággal megtervezett szervezetben beálló zavar, majd működésképtelenség. Az, hogy ez hol és mekkora gondot okoz, azt egyrészt befolyásolja a genetikai hajlam, másrészt az, hogy mennyire van tele méreganyagokkal (mennyire van elsavasodva), amiket már önmaga nem tud semlegesíteni és kivezetni a szervezetből. 
Alapvetően van egy jól működő öngyógyító folyamat, ami a legapróbb eltérésre is működésbe lép és kijavítja a zavart, amit mi észre sem veszünk, hiszen tünetet sem okoz. Ha viszont gátolva vannak ezek a folyamatok a szervezetünk rengeteg jelet küldözget felénk, amire ha nem változtatunk életmódunkon, mindig erősebb üzenet (tünet) lesz belőle, míg végül akkora fájdalommal reagál, amit már nem hagyhatunk figyelmen kívül. Addigra azonban kialakult a betegség. 
kép innen
Ha odafigyelünk, nagyon sokat tehetünk a saját egészségünk megőrzése érdekében, elkerülhetjük a civilizációs betegségeket (cukorbetegség, magas vérnyomás, agyvérzés, szívinfarktus, rák, reuma, köszvény, allergia, izületi gyulladás stb.), melyeket tudományosan bizonyíthatóan a helytelen életmód és benne a táplálkozás okoz. Persze az, hogy milyen szinten vagyunk hajlandóak tenni ennek érdekében az mindenkinek egyéni döntése. Ez egy hosszú út, melyen mindenki akkor áll meg, amikor csak akar, az egészséges életforma irányelveiből annyit épít be, amennyi még számára belefér, de azt tudnia kell, hogy az életmódja és benne az étrendje nagy mértékben befolyásolja az egészségét, és időskorában ehhez mérten lesz egészséges, vagy beteg. 


Folytatása következik……


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése