2009. július 2., csütörtök

Ratatouille


Az első Ratatouille-t még évekkel (kb. 14) ezelőtt a Harminc napos egészségkúra című könyvből készítettem el. Ez egy nagyon jó kis könyv, amiben rengeteg hasznosítható recept is található, ha valaki a testkontroll szabályait követve szeretne életmódot változtatni. Mondhatom, hogy miután 15 és fél évvel ezelőtt világra hoztam a fiamat, nem kevés súlyfelesleggel rendelkeztem. Most kapaszkodjatok meg, a 162 cm-es magasságomhoz 98 kilót nyomtam szülés előtt. Bár utána lement 86-ra, de a szoptatás ismét hozzásegített néhány kilóhoz, úgyhogy vertem a 90-et. Ha akkor nincs a testkontroll, lehet, hogy még ma is ezzel a problémával küzdenék. Ebből az említett könyvből rengeteg receptet megcsináltam, de egy olyat sem találtam benne, ami ne lett volna finom. Ez most csak arról jutott eszembe, hogy ratatouillet később sokáig nem csináltam, mert Férj akkor azt mondta, hogy neki ez bizony egyáltalán nem ízlik. Az utóbbi években viszont minimum egyszer, míg szezonja van elkészítem, jól teleeszem magam aztán várom a következő évet. Mivel ebből azért nehéz nagyon keveset, olyan igazi 1 fős adagot csinálni (mi lesz a maradék padlizsánnal), rám várt az összes elpusztítása. Ebben az évben is kotyvasztottam egy nagy lábossal, de hogy- hogynem nem csak én ettem belőle. Bár Gyerkőc azt mondta neki nem is kell több, megkóstolta, de hagyjam őt ezzel békén. Férj viszont vállalkozott rá többször is. Nem tudom mi lehet vele? Változik az ízlése?, de mostanában több olyan kaját is szívesen megevett, amire eddig rá sem nézett. Ennek én örülök a legjobban, mert legalább nem kell többfelé főznöm, legalábbis nem minden alkalommal.


Hozzávalók:

1 nagyobb padlizsán (kb. 70-80 dkg) kockára vágva
2-3 cukkini (szintén kb 70-80 dkg) kockára vágva
80 dkg paprika karikára vágva
50 dkg paradicsom kockára vágva(eredetileg ugyanannyi, mint a paprika, de én nem szeretem, ha nagyon savanyú lesz)
3 nagy fej vöröshagyma összeaprítva
4 gerezd fokhagyma összeaprítva
olívaolaj
kakukkfű
bazsalikom



A vöröshagymát olajon aranybarnára pirította, az utolsó 1 percben hozzádobtam a fokhagymát, majd a paradicsomot. Ezt egy 5-10 percig pároltam a hagymás olajon, mikor a paradicsom darabok már kezdtek szétesni, beletettem a paprikát, a padlizsánt és a cukkinit, megsóztam, megszórtam a kakukkfűvel és a bazsalikommal és lefedtem, hogy minél hamarabb levet engedjen. A kakukkfüvet és a bazsalikomot nem szabad túlzásba vinni, mert nagyon kiérződik az íze és elnyomja a zöldségeket. Inkább többször kóstoljuk meg.
Ha puhának érezzük a paprikát akkor készen is vagyunk. 
Mi kenyérrel szoktuk enni.
Ebből jó nagy adag lesz, ha valakinek csak egy-két adagra van szüksége, felezze a hozzávalókat.


5 megjegyzés:

  1. Szerintem is az egyik legfinomabb étel, és a belevalók arányai is tökéletesek!

    VálaszTörlés
  2. Hanga, igen nagyon fincsi lett. Nem tudtam, hogy más arányokkal is szokták készíteni.

    VálaszTörlés
  3. Meglepetés van a számodra, nézz be hozzám:)

    VálaszTörlés
  4. Szia Benzsi!
    Látom már megelőztek, de azért hozzám is kukkants be:

    http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/07/one-lovely-blog-award.html

    VálaszTörlés