2009. július 10., péntek

Kókuszos tejberizs


Gyerkőc 2 napja rágja a fülem, hogy nincs itthon semmi nasi, pedig ő már úgy enne édességet. Mikor belépek az ajtón, a köszönés utáni első kérdése: voltam-e a bionagykerben. A csalódás egyből kiül az arcára, mikor közlöm, hogy nem. Mielőtt azt gondolnátok, hogy gyerekkínzás van nálunk folyamatban, hát nem, csak az egészségtelen dolgokat kerüljük és sajnos az egészségesek közül is ki kell válogatnunk azokat, amelyek allergizálnak (tej, liszt). Ezért aztán a készletek feltöltése nem is olyan egyszerű, inkább igyekszem házi készítésű sütiket elé tenni, abban legalább pontosan tudom, hogy mi van. Persze nem mindig sikerül 100% -osan elkerülni például a búzalisztet, mert ez az összetevő szinte minden sütiben benne van. Ezért aztán kényszer szüneteket iktatok be, olyankor „valahogy nem jutok el” az utánpótlás beszerzési forráshoz. Ma úgy döntöttem meglepem egy kis (gluténmentes) tejberizzsel, és annak is a tehéntejmentes változatával. 



Hozzávalók:

0,5 kg barnarizs (metszett, könnyebben fő)
0,5 l kókusztej
5-6 ek. barna nádcukor
1 tk. vaníliapor
1 tk. citrompor
1l víz
0,5 dl rizstej

karobpor, vagy nutellino (karobos mogyorópehely)


A megmosott barnarizst kétszeres vízben feltettem főni, ízesítettem a vaníliaporral és cukorral. Lefedtem és körülbelül 20 perc alatt majdnem puhára főztem. Ekkor beleöntöttem a kókusztejet és a citromport és folyamatos keverés közben addig főztem míg teljesen meg nem puhult és a kókusztej sűrű lett. Hozzáöntöttem a rizstejet és ezzel már csak néhány percet forraltam. Azért tettem még hozzá rizstejet is, mert én úgy szeretem, ha kellően „leveses” lesz és nem száraz és miközben hűl még magába szív egy csomó nedvességet. A citromport lehet helyettesíteni reszelt citrom héjával, de nálunk nagy az idegenkedés tőle és azt rögtön észre is vennék. Viszont nekem hiányzott belőle a citrom aromája, de így legalább csak azt érezték, hogy finom, de nem kellett elmagyaráznom, hogy mitől, mert senkinek sem tűnt fel. Kétségtelen, hogy nem ez a tökéletes megoldás, de legalább a citrompor bio és nem tartalmaz tartósítószert.
A tetejére én nutellinot szórtam.
Ez az adag 5 tekintélyes adag lett, kisgyerekeknek kevesebb is elég.


8 megjegyzés:

  1. Sikerült receptet szerezned, amiben nincs tojás? Jah, kürtőskalácshoz?

    VálaszTörlés
  2. Szepyke, igen, Vegavarázs oldalán leltem rá. Mostmár csak az eszközt kell beszereznem. Holnap megyek Visegrádra a Palotajátékokra. Állítólag ott is lehet kapni. Akkor már semmi nem állíthat meg, hogy kürtőskalácsot süssek.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, hogy olvasóm lettél :)

    Benzsi, úgy sütöttem kürtös kalácsot - és még páran a barátaim közül -, sütőben, hogy konyha papírtörlő alufóliával bevont, üres gurigáját használtuk sütőfa helyett. Ha érdekel, nálam, de Chef Vikinél vagy Trinitynél is megnézheted.
    Kíváncsi vagyok a tojásmentes kürtőskalács receptjére. Ugye felteszed majd?

    VálaszTörlés
  4. Garffyka! Szívesen lettem olvasód, mert nagyon tetszik a blogod! Ja és én vagyok az 50. olvasód!!!!:D Én is gyűjtöttem papírtekercseket, de ma sikerült beszereznem igazi sütőfát, úgyhogy semmi sem tarthat vissza a sütéstől és aztán blogolástól.

    VálaszTörlés
  5. Kaptál kürtőskalács sütőt? Ha igen, mennyi volt, mert mások is kereték rajtam....

    VálaszTörlés
  6. Szepyke, 2000 Ft volt a Visegrádi Palotajátékokon az a kicsi, ami neked is van. Állítólag minden hasonló kézműves vásárban kapható. Jövő héten például Egerben lesz.

    VálaszTörlés